Οι περιπέτειες του Elon Mask συνεχίζονται: Μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η διοίκηση της εταιρείας Tesla, στην οποία επιεκφαλής είναι ο ιδρυτής της Elon Musk  μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση και τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer για τους δασμούς που η διοίκηση Τραμπ επέβαλε σε είδη, που η Tesla εισάγει από την Κίνα.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ζητά από το δικαστήριο να επιστραφούν στην Tesla τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων στα οποία κατέβαλε δασμούς, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι επίμαχοι ειδικοί δασμοί είναι γνωστοί ως Λίστα 3 και Λίστα 4. Η λίστα 3 τέθηκε σε ισχύ το 2018 και επί του παρόντος επιβάλλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα αγαθά 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η λίστα 4 τέθηκε σε ισχύ το 2019 και επί του παρόντος αποτελείται από δασμό 7,5% για κινεζικές εισαγωγές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και οι δύο λίστες περιέχουν εκατοντάδες πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα, που κυμαίνονται από πρώτες ύλες έως ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Η αγωγή δεν περιγράφει ποια είδη πλήρωσε η Tesla, ούτε πόσο πλήρωσε.

Η επιβολή των δασμών της λίστας 3 και της λίστας 4 ήταν αυθαίρετη υποστήριξαν οι δικηγόροι του Tesla.

Να σημειωθεί πως οι εταιρείες είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν εξαίρεση από τους δασμούς για συγκεκριμένα είδη στο πλαίσιο της τιμολογιακής διαδικασίας. Η Tesla υπέβαλε αίτηση για από το 2019 για διάφορα πρϊόντα. Το 2019, αξιωματούχοι των ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της Tesla για ελάφρυνση των τιμολογίων 25% του υπολογιστή και της οθόνης του μοντέλου 3, υποστηρίζοντας ότι τα ανταλλακτικά χρησιμοποιούν τεχνολογίες στρατηγικά σημαντικές για τα προγράμματα εθνικής ασφάλειας της Κίνας. Η  Tesla είπε ότι τα συγκεκριμένα μέρη είναι ο «εγκέφαλος» του συστήματος αυτόματου πιλότου.

«Οι αυξημένοι δασμοί σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος προκαλούν οικονομική βλάβη στην Tesla, μέσω της αύξησης του κόστους και του αντίκτυπου στην κερδοφορία», είχε αναφέρει η εταιρεία στο αίτημά της για εξαίρεση από τους δασμούς, συμπληρώνοντας πως «λόγω της πολυπλοκότητας του Υπολογιστή Αυτοκινήτου Μοντέλου 3 και των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων που απαιτούνται για την εκθετική ανάπτυξη της Tesla, η Tesla δεν μπορεί να βρει άλλο κατασκευαστή που να πληροί τις απαιτήσεις μας».

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας σημείωσε πτώση 10,34% στο Χρηματιστήριο Τετάρτημ μετά από αυτό. Η μετοχή είχε υποχωρήσει σημαντικά και την Τρίτη όταν ο Elon Musk προειδοποίησε ότι η βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα φτάσει σε “σοβαρή παραγωγή μεγάλου όγκου” μέχρι το 2022, γεγονός που απογοήτευσε τους επενδυτές και τους αναλυτές.