Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε high tech πόλη

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει, με νομοθετική ρύθμιση, η παραχώρησή του οικοπέδου των 761 στρεμμάτων στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας από το υπουργείο Οικονομικών όπου έχει παραχωρηθεί από το υπερταμείο, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, γνωστό ως Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο-Thess Intec. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Καράογλου διευκρίνισε ότι το σχέδιο έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και έχει συγκροτηθεί εδώ και μήνες ομάδα εργασίας.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ Helexpo σημείωσε: «Είμαστε εν αναμονή του ειδικού χωροταξικού σχεδίου και της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού». Σχολίασε, ότι από τα 170 στρέμματα που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ με 38 κτίρια, την επόμενη μέρα θα καταλαμβάνει τα μισά (τα 85) και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους Θεσσαλονικείς ως αστικό πράσινο πάρκο.

Απρίλιο 2023 το Μετρό

Για το Μετρό επανέλαβε ότι η βασική γραμμή θα λειτουργήσει ενιαία και στο σύνολό της στον Απρίλιο του 2023 μετά από 5 χρόνια περιπέτειας ενώ για τον ΟΑΣΘ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την προσθήκη εκατό λεωφορείων που σήμερα εκτελούν τα υπεραστικά δρομολόγια αφού από την 1η Φεβρουαρίου οι υπεραστικές γραμμές θα καλύπτονται από το ΚΤΕΛ. «Η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά μια που και θα καλυφθεί σε ποσοστό περίπου 70 με 80% η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού συγκριτικά με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε και άλλα έργα που αφορούν την πόλη, όπως, για παράδειγμα η ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ-Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το ευρύτερο οδικό δίκτυο της περιοχής του Καλοχωρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 74 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αναμένεται η δημοπράτηση της αναβάθμισης μέρους του τοπικού δικτύου στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου αποκαθιστώντας τη σύνδεσή του με τον 6ο προβλήτα και την ΠΑΘΕ. Θετικά είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό και τα μηνύματα και από την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Μακεδονία.

Πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με τα έργα υποδομών, ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης λέγοντας ότι αποκαταστάθηκε η Μακεδονία και η Θράκη ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Μίλησε συγκεκριμένα για τη λειτουργία της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων του διοικητηρίου και γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τη διεύθυνση περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια, είναι σε εξέταση άλλα 81 με το ποσό ενίσχυσης να έχει περάσει τα 90 εκατ. ευρώ. Απόδειξη, όπως είπε, ότι το κλίμα έχει αλλάξει είναι και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι Pfizer (που ετοιμάζεται να προκηρύξει την πρόσληψη διακοσίων εργαζομένων), Leonardo και Cisco.

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη υστερεί σε υποδομές και πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη υστερεί εξαιρετικά σε υποδομές με ευθύνη πολλών και υπογράμμισε ότι «σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά και γι αυτή την τετραετία βρισκόμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, από την πλευρά της δημιουργίας». «Ο δήμος αυτά που έχει προγραμματίσει να κάνει θα τα κάνει. Χαιρόμαστε που έχουμε εταίρους όλους τους φορείς της πόλης και την κεντρική κυβέρνηση» είπε και δήλωσε αισιόδοξος ότι η Θεσσαλονίκη θα επανενταχθεί στους παγκόσμιους χάρτες και τα οφέλη αυτής της στρατηγικής θα μοιραστούν σε όλους δίκαια.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι τα «κλειδιά» για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση των ισχυρών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε, η αναδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού, η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, μια ουσιαστική ώθηση προς την καινοτομία, ο εξωστρεφής προσανατολισμός της οικονομίας μας, η επιδίωξη νέων επενδύσεων, αλλά και η ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λαμβάνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη, ανέφερε ότι ο δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη επικεντρώνεται στο ζήτημα των ρυθμών ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Τα νούμερα λένε ότι στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφθηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για 9 συνεχόμενα τρίμηνα. Κόντρα στις αιτιάσεις του υπουργού οικονομικών της ΝΔ που επιχείρησε να παρουσιάσει την ανάπτυξη αυτή ως ανελλιπή, η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% και στο β τρίμηνο κατά 2,8%. Οι αριθμοί αυτοί είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου, η κ. Αυγέρη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ελλείψεις των φαρμάκων και το φημολογούμενο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ και σημείωσε ότι οι προσπάθειες που θα γίνουν θα πρέπει να έχουν ως επίκεντρο «το ανθρώπινο δυναμικό και όχι το μοίρασμα του κράτους ως λάφυρο».

Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Κυριάκος Κυριάκος, ο οποίος σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός διακομματικού επιτελικού οργάνου με θεσμικό κύρος που θα συνθέτει τις αναπτυξιακές προτάσεις για την πόλη, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.