Η υπουργική απόφαση για το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους – Στα 65 εκατ. το σύνολο

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου για τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους. Όχι σε όλους αλλά σε αυτούς που απέκτησαν την ιδιότητα του άνεργου την 1η Απριλίου 2019 και τη διατηρούν μέχρι σήμερα. Το σύνολο των μακροχρόνια ανέργων είναι περίπου 510.000 που σημαίνει ότι οι περισσότεροι μένους εκτός επιδόματος. 

Σύμφωνα με την απόφαση το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 65.000.000 ευρώ και μετά και διατηρεί την ιδιότητα αυτή μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας.
Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μετά από οίκοθεν έλεγχο στο Μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εφόσον από τον έλεγχο διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:
α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.
β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός
διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.
γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ).
δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Σε περίπτωση έλλειψης των στοιχείων ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού και IBAN, οι δικαιούχοι οφείλουν να καταχωρήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.