Iκανοποίηση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς η φράση που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την τουρκική προκλητικότητα ικανοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Eαν το μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Τουρκία είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι σαφέστατη η απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι για μία ακόμη φορά η Ευρώπη καταδίκασε με λόγια χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Τουρκίας, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί σε προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Και κάθε καλόπιστος αναρωτιέται: Τί άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να αντιδράσει με κυρώσεις η Ευρώπη;
Γι΄αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στη φάση των κυρώσεων οι οποίες θα έπρεπε να επιβληθούν για την απειλή της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα.
Στην κυβέρνηση πάντως είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.
Πως αντέδραση Τουρκία;
Πως αντέδρασε η Τουρκία στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κρυφής