ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τράπεζες, ελίτ και επενδύσεις στο στόχαστρο

Ρωσικές τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ, αλλά και την ίδια την οικογένεια του Βλαντιμίρ Πούτιν, στοχοποιεί το νέο πακέτο των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος με στόχο να σφίξει τον κλοιό της πίεσης γύρω από τη ρωσική οικονομία και το περιβάλλον του Κρεμλίνου.

Μπλόκο στις τράπεζες

Οι νέες κυρώσεις μπλοκάρουν πλήρως την κορυφαία ρωσική τράπεζα, την Sberbank, που υπολογίζεται ότι ελέγχει το ένα τρίτο των συνολικών τραπεζικών assets στη χώρα, καθώς και την Alfabank, την κυριότερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας. Αμερικανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες δεν θα έχουν δικαίωμα σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τις συγκεκριμένες τράπεζες, με μόνη εξαίρεση τις συναλλαγές που έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό κλάδο.

Εξάλλου, σημαντικό σημείο του πακέτου είναι ο καθολικός τερματισμός όλων των αμερικανικών επενδύσεων στη Ρωσία, ακόμη και μέσω funds, κοινοπραξιών ή συγχωνεύσεων.

Οι κόρες του Πούτιν

Η Ουάσιγκτον διευρύνει επίσης και τη «μαύρη λίστα» των Ρώσων που έχουν μπει στο στόχαστρο της, εξαπλώνοντας τις κυρώσεις στο συγγενικό περιβάλλον πολιτικών και ολιγαρχών. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα οι κόρες του Ρώσου προέδρου, Μαρία Βορόντσοβα και Κατερίνα Τιχόνοβα, όπως επίσης η σύζυγος και η κόρη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο Πούτιν και οι σύμμαχοι τους έχουν κρύψει τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσα από συγγενικά τους μέλη και, όπως επισημάνθηκε από αξιωματούχους, στόχος είναι πλέον το… κυνήγι της Δύσης να στραφεί και προς αυτούς.

Σημειωτέον, πως η αμερικανική απάντηση στην θηριωδία της Μπούτσα με την σκλήρυνση της στάσης της θα αποτυπωθεί και μέσα από τις διώξεις που δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων και την ενίσχυση της δράσης της ειδικής ομάδας του KleptoCapture task force που δημιουργήθηκε ακριβώς για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών.

Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη, αναμένονται ανακοινώσεις και από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την κατάρτιση μιας λίστας μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων που θα τεθούν σε πλήρη απομόνωση. Πρόκειται για εταιρείες που θεωρείται ότι έχουν άμεση οικονομική και όχι μόνο συνεργασία με το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας και την πολεμική μηχανή της χώρας. Πάντως, και από την λίστα αυτή θα εξαιρεθεί ο ενεργειακός κλάδος.

Η απάντηση της Sberbank

Η ρωσική τράπεζα φρόντισε, πάντως, να δώσει άμεσα την απάντηση της στα νέα αμερικανικά μέτρα. Συγκεκριμένα σε δήλωση της υποστήριξε πως το νέο πακέτο δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της και δεν θα επηρεάσει τους Ρώσους πελάτες της, καθώς το σύστημα της έχει ήδη προσαρμοστεί στις προηγούμενες κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ρωσικής τράπεζας. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuter, υποστήριξε πως το χρηματοοικονομικό σοκ που θα υποστεί η Ρωσία και κυρίως οι τράπεζες της θα υποχρεώσουν τους Ρώσους να ξαναγυρίσουν στα επίπεδα ζωής της σοβιετικής εποχής…