Ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για εξομάλυνση σχέσεων

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

Την ημέρα που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Ισραήλ για να συναντήσει Πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020) λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,  το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο Reuters -στη συμφωνία ρόλο μεσολαβητή είχαν οι ΗΠΑτο Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει την εφαρμογή κυριαρχίας σε περιοχές της Δυτικής Όχθης για τις οποίες συζητά την προσάρτηση.  

Η συμφωνία ήταν προϊόν μακρών συζητήσεων μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Ηνωμένων Πολιτειών που επιταχύνθηκαν πρόσφατα, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία σφραγίστηκε σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου και του πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Σέιχ Μωάμεθ Μπιν Ζάιντ.

Ιστορική ημέρα

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Γιομ χιστόρι» («ιστορική ημέρα») έγραψε στα εβραϊκά στο Twitter ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εντός της επόμενης μισής ώρας για το θέμα αυτό.

Λίγο νωρίτερα, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με ένα ζήτημα σημαντικού εθνικού συμφέροντος, ο πρωθυπουργός αποχώρησε απότομα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συζητούσε την κρίση του κορονοϊού. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε τη συμφωνία.

Ο Ρον Ντέρμερ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, έγραψε στο Twitter: «Μεγάλη ημέρα για την ειρήνη. Το Ισραήλ εγκωμιάζει το θάρρος του MBZ (του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ) για την ιστορική απόφαση που έλαβαν τα ΗΑΕ να ακολουθήσουν την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994) σε ειρήνευση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα όλα (…) όσα έκανε ο Τραμπ για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Ανουάρ Γκαργκάς τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών θα εξάλειφε τις ελπίδες για ειρήνευση στην περιοχή. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Γκαργκάς είπε ότι τα ΗΑΕ «αποσυναρμολόγησαν μια ωρολογιακή βόμβα» που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών.

Η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «νίκη για τη διπλωματία» τη συμφωνία η οποία διατηρεί ζωντανή τη λύση των δύο κρατών. Ο πρεσβευτής Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα τόνισε ότι τα Εμιράτα παραμένουν «ισχυρός υποστηρικτής» του παλαιστινιακού λαού.