Ιταλία: Πτώση 12,4% του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, καλύτερα από τις εκτιμήσεις

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 12,4% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το α΄τριμηνο του 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ISTAT) την Παρασκευή 31/7. H πτώση ήταν μικρότερη σε σχέση με την πρόβλεψη των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου υποχώρησε 17,3%, δήλωσε η ISTAT.

Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει συρρίκνωση 15,0% από τρίμηνο σε τρίμηνο και πτώση 18,7% από έτος σε έτος.

Η ISTAT αναθεώρησε προς τα κάτω την πτώση του ΑΕΠ του α΄τριμήνου του 2020  σε 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 από 5,3% και 5,4% που είχε αρχικώς εκτιμήσει.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την Ευρώπη από τον Covid-19, καταγράφοντας περισσότερους από 35.000 θανάτους από τότε που η μετάδοση εμφανίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλοντας να σταματήσει τη διάδοση, η κυβέρνηση εισήγαγε αυστηρούς περιορισμούς στις 9 Μαρτίου, αναγκάζοντας τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείσουν.

Η επαναλειτουργία της οικονομίας ξεκίνησε σταδιακά από τις 4 Μαΐου. Η επίσημη πρόβλεψη της Ιταλίας για το σύνολο του 2020 είναι συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8%, αν και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτο Γκουλιτιέρι είπε ότι αυτό θα πρέπει πιθανώς να αναθεωρηθεί χαμηλότερα.
Η Τράπεζα της Ιταλίας έχει εκτιμήσει αρνητική ανάπτυξη 9,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 11,2%.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αξίας 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (89,18 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να ξεπεράσουν την κρίση και δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ένα πρόσθετο πακέτο τόνωσης 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αρχές Αυγούστου.

Η Ισπανία ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 18,5% το δεύτερο τρίμηνο, η Γαλλία -13,8% και η Γερμανία -10,1%.