Jerome Powell (FED): Ένας αρχιτραπεζίτης προειδοποιεί για την οικονομία και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell έδειξε ένα πρόσωπο, που ελάχιστοι τραπεζίτες παγκοσμίως το έχουν και το δείχνουν. Μίλησε για τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία και διατύπωσε ιδιαίτερα την ανησυχία του για τέσσερις κατηγορίες ατόμων, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους απλούς εργάτες, που αντιμετωπίζουν όπως είπε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας.

Ερωτηθείς για να εξηγήσει τι εννοεί, ο Πάουελ είπε ότι «η ανησυχία του είναι ο κίνδυνος να υπάρξει κάποια μακροπρόθεσμη ζημιά στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας και στη ζωή των ανθρώπων που έχει διαταραχθεί από την πανδημία».

Οι δηλώσεις του έγιναν στη διάρκεια συζήτησης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey.

«Είναι γυναίκες που δεν συμμετέχουν στην αγορά εργασίας», συνέχισε ο Πάουελ. «Είναι παιδιά που δεν έχουν την εκπαίδευση που θα έπρεπε να έχουν. Είναι μικρές επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει πνευματικό κεφάλαιο γενεών και καταστρέφονται και είναι οι απλοί εργάτες που έχουν μείνει εκτός εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έχασαν την επαφή τους με την εργασία και τη ζωή που είχαν».

Ο Πάουελ προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους θα χρειαστούν εκτεταμένη υποστήριξη καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει με τρόπους που θα είναι διαφορετικοί από ότι προηγουμένως.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην ίδια οικονομία», είπε ο Πάουελ. «Ανακάμπτουμε, αλλά σε μια διαφορετική οικονομία που θα είναι αυτή που θα αξιοποιεί περισσότερο την τεχνολογία αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα από ότι ήταν πριν για πολλούς εργαζόμενους».

Ο επικεφαλής της FED εξήγησε ότι αναφέρεται συγκεκριμένα σε «σχετικά χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν αυτό το βάρος», εκ των οποίων πολλοί είναι γυναίκες και μειονότητες.

Επίσης, ο Πάουελ μίλησε για τον τρόπο που αλλάζει η εργασία, λέγοντας ότι αποτελεί πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής η αυξανόμενη τάση για αυτοματοποίηση της εργασίας και της παροχής της από το σπίτι.

Η ομιλία του Πάουελ έρχεται μάλιστα σε μία στιγμή που ακόμα οι πολιτικοί δεν έχουν συμφωνήσει για πρόσθετη φορολογική βοήθεια για τα 11 εκατομμύρια Αμερικανούς, που έχασαν τις δουλειές τους και παραμένουν εκτός εργασίας.

Ο Πάουελ είπε ότι αναμένει περισσότερη βοήθεια τόσο από τη Fed όσο και από το Κογκρέσο.

Επέμεινε λέγοντας «η κύρια ανησυχία του είναι ότι ακόμη και αφού μειωθεί το ποσοστό ανεργίας όταν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, θα υπάρχει πιθανώς μια σημαντική ομάδα εργαζομένων που θα χρειαστούν υποστήριξη καθώς θα βρουν μια διαφορετική οικονομία».

Πρόσθεσε πως η ανακοίνωση της Pfizer αυτήν την εβδομάδα για ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19 είναι «σίγουρα καλή και ευπρόσδεκτη είδηση», ωστόσο «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε με σιγουριά τις επιπτώσεις των ειδήσεων στην πορεία της οικονομίας, ειδικά στο εγγύς μέλλον» και κατέληξε λέγοντας πως «με την εξάπλωση του ιού, οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι δύσκολοι».