Καλπάζει η τιμή της σόγιας

Η παγκόσμια ζήτηση σόγιας βαίνει αυξανόμενη σε σημείο που οι τιμές των συμβολαίων σόγιας στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2018 (9,95 δολάρια ανά μπούσελ, το οποίο ισοδυναμεί με 36,4 λίτρα). Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, κινέζοι αγόρασαν 664.000 τόνους την περασμένη Τρίτη, που είναι ο μεγαλύτερος όγκος σε ημερήσια βάση από τις 22 Ιουλίου.

«Φαίνεται ότι η προοπτική για τη ζήτηση τους επόμενους έξι μήνες είναι πολύ καλή, και έτσι οι αμερικανοί αγρότες αισθάνονται πολύ πιο αισιόδοξοι από ό, τι έλεγαν, πριν από ένα χρόνο ή ακόμα και έξι μήνες», δήλωσε ο Jim Sutter, CEO του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας, στο «Street Signs Asia» του CNBC την Πέμπτη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Κίνα εκμεταλλεύεται τη σόγια των ΗΠΑ, κάτι που δείχνει ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών είναι επιτυχής.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιανουάριο, προβλέπει ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράσει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα αξίας 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και άλλα 19,5 δισ. δολάρια το 2021. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο, εισάγοντας το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών σόγιας.

Η ζήτηση σόγιας στην Κίνα είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ο αριθμός των αγελάδων ανακάμπτει από την εμφάνιση αφρικανικής πανώλης των χοίρων.