ΚΙΝΑΛ κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που έχουν γίνει εστίες διάδοσης του ιού

Για υποκρισία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες, με συνέπεια ο συνωστισμός να τα μετατρέπει σε εστίες διάδοσης του covid-19 επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, σε αναλυτικό ενημερωτικό του σημείωμα.

«Ας μην υποκρίνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν γνωρίζουν τίποτε για την κατάσταση και την περιπέτεια των Μ.Μ.Μ. και τις επιπτώσεις ,όχι πια μόνο στην εξυπηρέτηση, αλλά δυστυχώς και στην υγεία των πολιτών», υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής, στο ενημερωτικό του σημείωμα.

Ειδικότερα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη απαξίωση, καθώς δεν έγινε:

· Καμία αγορά νέων οχημάτων.

· Καμία νέα πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.

· Τα λεωφορεία-τρόλεϊ που λειτουργούσαν ήταν 1.000 περίπου, το 50% των όσων χρειάζονται. Όταν είχαν παραλάβει πάνω από 2000.

· Η έλλειψη ανταλλακτικών ήταν τραγική.

Επιπλέον, ο λεγόμενος «διαγωνισμός Σπίρτζη» για 750 λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αθήνα και 250 στην Θεσσαλονίκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ακυρώθηκε από την ανεξάρτητη Επιτροπή Προδικαστικής Προσφυγής. Όπως και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ο διαγωνισμός για 92 λεωφορεία της Περιφέρειας Αττικής. Και το χειρότερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, επιχείρησε την εκχώρηση της τεχνικής βάσης των Οργανισμών στο Λεκανοπέδιο σε ιδιώτες. Είναι γνωστή επίσης η πλήρης αποτυχία του στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που οδήγησε τον ΟΑΣΘ σε αδιέξοδο.

Στη συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής καταλογίζει στη κυβέρνηση ανεπάρκεια και ανικανότητα να αλλάξει την αρνητική εικόνα. Υποστηρίζει ότι τα έσοδα των Οργανισμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν μειωθεί κατά 31-35%, δεν φρόντισαν να προμηθευτούν νέα οχήματα και να προσλάβουν οδηγούς/τεχνικούς, αλλά:

Ø

size=”3″ face=”Courier New Greek”> Αφήνουν 270 οχήματα ακινητοποιημένα (150 λεωφορεία και 80 τρόλεϊ) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών.

Ø

size=”3″ face=”Courier New Greek”> Δεν φρόντισαν εγκαίρως για τυχόν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ενοικίαση οχημάτων κλπ).

«Χρειάσθηκε να φθάσουμε στο «κόκκινο» για να αποφασίσει η κυβέρνηση την Παρασκευή 30/10(!!) να προκηρύξει την πρόσληψη 455 οδηγών/τεχνικών στον ΟΣΥ και 200 στη ΣΤΑΣΥ (μετρό-ηλεκτρικός-τραμ). Διαδικασία που θα απαιτήσει ακόμη χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί και να εκπαιδευτούν οι οδηγοί» υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για να αντιμετωπισθεί τώρα ο συνωστισμός στις δημόσιες συγκοινωνίες που αφορούν στο:

· Να προμηθευθούν άμεσα ανταλλακτικά.

· Να γίνουν οι προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με fast track διαδικασίες.

· Να προχωρήσει η ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

· Μέχρι τότε να υπάρξει συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής και αστικές συγκοινωνίες πόλεων της περιφέρειας, ώστε να ενσωματωθεί προσωρινά ο αναγκαίος αριθμός οχημάτων στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου, για να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός.