Κολομβία και Αργεντινή, χώρες με 95 εκατ. κατοίκους απαγόρευσαν διεθνείς πτήσεις έως 31 Αυγούστου

Η Κολομβία με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων κατοίκων ακολούθησε τα βήματα της Αργεντινής, των 45 εκατ. κατοίκων, επιβάλλοντας μία από τις αυστηρότερες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον κόσμο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει διεθνείς επιβατικές πτήσεις έως τις 31 Αυγούστου.

Η Αργεντινή προχώρησε σε παρόμοιο δραστικό μέτρο αυτό το μήνα, απαγορεύοντας επιπλέον τις πτήσεις εσωτερικού. Η Κολομβία έχει απαγορεύσει τις πτήσεις εσωτερικού μόνο μέχρι τα τέλη Ιουνίου μέχρι στιγμής.

Η απόφαση της Αργεντινής προκάλεσε οργή μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών αυτής της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει γνώμη. «Μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν περιμένουμε να ξαναρχίσουμε τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια ή να ανοίξουμε ξανά τα χερσαία σύνορα», δήλωσε σήμερα η υπουργός Μεταφορών της Κολομβίας Άνχελα Μαρία Όροσκο σε συνέντευξή της στο Blu Radio.

Κάποιες χώρες στη Λατινική Αμερική έχουν επιβάλει αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από όσο άλλες περιοχές για την καταπολέμηση της πανδημίας. Εκτός από την Κολομβία και την Αργεντινή, το Περού, ο Ισημερινός, το Ελ Σαλβαδόρ και ο Παναμάς έχουν επίσης διακόψει όλες τις πτήσεις και επεκτείνουν αυτές τις απαγορεύσεις καθώς ο ιός εξαπλώνεται. Οι εμπορευματικές πτήσεις επιτρέπονται.

Η απόφαση της Κολομβίας αποτελεί πλήγμα για τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της, την Avianca Holdings, που αυτό τον μήνα υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Avianca ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση δεν την έχει ειδοποιήσει ακόμη σχετικά με την νέα απαγόρευση.

Ο κολομβιανός αερομεταφορέας ήλπιζε νωρίτερα να ξαναρχίσει τις πτήσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία βρίσκεται σε ευαίσθητη κατάσταση καθώς ολόκληρος ο επιβατικός στόλος της δεν μπορεί να πετάξει λόγω περιορισμών σε πολλές χώρες. Ωστόσο, πραγματοποιεί πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά αυτές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των εσόδων της εταιρείας υπό κανονικές συνθήκες.

Η Avianca έχει περιορισμένη ρευστότητα για να αποφύγει την χρεοκοπία καθώς αποκομίζει ελάχιστα έσοδα, γεγονός που την ώθησε να ζητήσει κρατική βοήθεια, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη συμβεί.