«Κονταροχτυπήθηκαν» Μητσοτάκης-Τσίπρας στη Βουλή γiα το #metoo – Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

H ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων κυριάρχησε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ελληνικό metoo στη Βουλή. Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Κυριάκου Μητσοτάκη– Αλέξη Τσίπρα με αλληλοκατηγορίες για πόλεμο λάσπης.

Μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα βίας και κακοποίησης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη συζήτηση για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Πρωτοβουλίες, που όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης «έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη».

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε στοιχειώδη αυτοκριτική.

Είπε χαρακτηριστικά: Ο: Κ. Μητσοτάκη μας είπατε ότι είστε περήφανος που το κίνημα του #metoo ξεκίνησε επί των ημερών σας. Ούτε στη δευτερολογία σας αναλάβατε καμιά ευθύνη. Μας κατηγορήσατε ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς το ζήτημα είναι το διαδίκτυο. Αναμφίβολα το διαδίκτυο έχει μια αρνητική πλευρά. Αλλά μια σειρά από μεγάλα θέματα όπως το Σκόιλ Ελικίκου, βγήκαν από το διαδίκτυο και όχι από τα ΜΜΕ.

Μητσοτάκης (τριτολογία): Δεν θέλω να καπελώσω το MeToo, θέλω να το θωρακίσω

«Οι αποκαλύψεις που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του MeToo δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου κ. Γεννηματά να καπελώσω πολιτικά και κομματικά αυτό το κίνημα. Εχω την ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να το στηρίξω, να το ενισχύσω και να το θωρακίσω θεσμικά. Αυτό ακριβώς κάνω», είπε στη διάρκεια της τριτολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος μας να περιοριστούν αυτά τα συμβάντα της σεξουαλικής κακοποίησης στο μέλλον», συμπλήρωσε.

«Κ. Τσίπρα για τα ζητήματα του βιασμού δεν ήσασταν καλά ενημερωμένος. Θα σας ενημερώσω εγώ λοιπόν. Θα θυμάστε πάρα πολύ καλά πόσο μεγάλη σκόνη σήκωσε η αλλαγή του ΠΚ επί ΣΥΡΙΖΑ που έγινε εσπευσμένα λίγο πριν τις εκλογές χωρίς να μας δώσετε καμία απολύτως εξήγηση γιατί συνέβη αυτό. Ήταν μία πράξη που στηλίτευσαν και πολλά στελέχη του κόμματός σας. Καθώς και ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος διαφωνούσε ανοιχτά με αυτή σας την πρωτοβουλία. Γνωρίζετε πως από τη στιγμή που ψηφίζεται ένας νέος ΠΚ ισχύει πάντα η ευμενέστερη διάταξη. Γι’ αυτό και είχαμε ασκήσει τόσο έντονη κριτική στην ψήφιση του ΠΚ έτσι όπως το κάνατε», είπε αρχικά.

«Αυστηροποιήσαμε τον Ποινικό Κώδικα από εδώ και στο εξής» είπε και συμπλήρωσε: «Με το νόμο 4637 όπου στο άρθρο 336 περί βιασμού επαναφέρουμε τη δεκαετία και τα ισόβια για τον ομαδικό βιασμό. Τι κάνατε κ. Τσίπρα; καταψηφίσατε».

Γεννηματά (δευτερολογία): Αποκρουστική η προσπάθεια να καπελώσετε το MeToo κ. πρωθυπουργέ

«Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και παρακολουθούμε ένα παραλήρημα και ένα πινγκ πονγκ κιτρινισμού, αηδίας και βούρκου. Να τη χαίρεστε αυτή τη συζήτηση. Σπείρατε ανέμους και θερίσατε θύελλες», είπε στη διάρκεια της δευτερολογίας της η Φώφη Γεννηματά.

«Η προσπάθειά σας κύριε πρωθυπουργέ να καπελώσετε αυτό το κίνημα που γεννιέται, το metoo, είναι αποκρουστική. Και ξέρετε πότε θα δικαιωθούν αυτοί οι άνθρωποι και αυτό το κίνημα; Όταν εμείς που είμαστε σε αυτή την αίθουσα πάρουμε αποφάσεις και θεσπίσουμε κανόνες που δεν θα επιτρέπουν τα αντίποινα σε βάρος τους γιατί τόλμησαν να ανοίξουν το στόμα τους», είπε,

Τσίπρας (δευτερολογία): Σταματήστε τον ποινικό λαϊκισμό – Πρέπει να απαντήσετε γιατί δεν αποπέμπετε την κ. Μενδώνη

«Ούτε λίγο ούτε πολύ κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία σας μας είπατε ότι είστε πάρα πολύ περήφανος που το κίνημα metoo ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης. Και μάλιστα ξεκινήσατε με μία λαθροχειρία λέγοντας ότι η κ. Μπεκατώρου μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η κυβέρνηση σας, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρωτοέκανε δημόσια την καταγγελία της. Και το ξέρετε προφανώς.Αλλά βρίσκεστε σε μία τόσο δύσκολη θέση που πρέπει να ανεβείτε στο βήμα και να επαινέσετε τον εαυτό σας αντί να κάνετε μία στοιχειώδη αυτοκριτική», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα επιχειρήματα σας είναι για μικρά παιδιά. Επιμείνατε ότι δεν μπήκαμε στην ουσία των ζητημάτων. Για εσάς η ουσία των ζητημάτων είναι το Διαδίκτυο», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αλλά στο Διαδίκτυο υπάρχουν και πολλά θετικά, γιατί εκεί βγήκαν πολλά ατοπήματα δικά σας κύριε Μητσοτάκη και της κυβέρνησης σας. Δεν βγήκαν από τα μεγάλα ΜΜΕ».

«Δεν θα σας απαντήσω εγώ γιατί δεν αποπέμπετε την κ. Μενδώνη. Εσάς αφορά το ερώτημα γιατί δεν την αποπέμπετε όχι την αντιπολίτευση. Στις 6 Φεβρουαρίου η κ. Μενδώνη έλεγε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ενώ είχε γίνει η καταγγελία του Νίκου Σ. Υπενθυμίζω ότι στις 8/2 ο δικηγόρος του Νικου Σ, είχε πάει στον εισαγγελέα. Ποιοι ήταν αυτοί που έπεισε για την αθωότητά του ο κ. Λιγνάδης; Μήπως δεν αποπέμπετε γιατί η κ. Μενδώνη θα πει ότι όλοι οι χειρισμοί ήταν δικοί σας», είπε.

«Εσείς πρέπει να απαντήσετε στο κρίσιμο ερώτημα γιατί δεν αποπέμπετε την κ. Μενδώνη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σας ρωτάμε ευθέως. Ποιος τον τοποθέτησε τον κ.Λιγνάδη σε αυτή τη θέση; – Δεν είχατε καμία σχέση;», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη στην κ.Αγαπηδάκη ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε παλαιότερα τουίτ της σε ένα εκ των οποίων τον χαρακτήριζε «εγκληματικά ανήθικο». «Προφανώς κ. Μητσοτάκη δεν έχετε ιδέα ποιους έχετε μαζέψει γύρω σας.

«Μην μας λέτε ότι έχετε δημιουργήσει τη Γη της Επαγγελίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα», είπε στη συνέχεια παραθέτοντας στοιχεία και δημοσιεύματα.

«Θέλω να κλείσω λέγοντας δύο λόγια με το ζήτημα των Κωδίκων. Ανακοινώσατε Κώδικα Δεοντολογίας και καλά κάνατε. Αλλά αν δεν αναληφθεί πρώτα η πολιτική ευθύνη, δεν έχουν νόημα οι Κώδικες. Σταματήστε τον ποινικό λαϊκισμό με τον νέο ποινικό κώδικα. Παλιότερα είχαμε ονομαστικά μεγαλύτερες ποινές, αλλά ο εκτιόμενος χρόνος ήταν μικρότερος. Τώρα συμβαίνει το αντίστροφο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι πλέον μπορούν να μιλήσουν

«Διέκρινα πολλές φορές, κύριε Τσίπρα, χαμόγελο κάτω από τη μάσκα σας, ενόσω μιλούσε ο κ. Βαρουφάκης. Εσείς τον είχατε για έξι μήνες υπουργό, εσείς ξέρετε… Τελικά, κύριε Βαρουφάκη, δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: Το να μιλάτε εντός ή το να μιλάτε εκτός κειμένου», είπε σε σκωπτικό τόνο κατά την έναρξη της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τουλάχιστον τρεις πολιτικοί ήρθαν στη Βουλή σήμερα για να κάνουν μία ομιλία τελείως γενική, αναφερόμενοι σε όλες τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις από την πανδημία μέχρι τον κορωνοϊό χωρίς να αφιερώσουν το χρόνο και τη σημασία που αναλογεί στο ζήτημα που ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε», είπε στηνο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γιατί το MeToo ξεκίνησε τώρα στην Ελλάδα και όχι πριν από 4 χρόνια; Η κα. Μπεκατώρου μίλησε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η κυβέρνηση », είπε ο πρωθυπουργός.

«Στέλνουμε το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας ότι πλέον μπορούν να μιλήσουν», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τόνισε: «Άκουσα διάφορα κομματικά σας φερέφωνα ότι υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό. Μας είπατε ότι υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που συνδέει εμένα με την κ. Μενδώνη το οποίο δεν μου επιτρέπει για κάποιο λόγο που εσείς μόνο γνωρίζετε να την αποπέμψω. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Δεν μας το λέτε και εμάς στη δευτερολογία σας; Αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης. Να αφήνετε ένα ασαφές υπονοούμενο. Μία θολούρα. Μία ομίχλη. Κάτι συμβαίνει, κάτι υποψιάζομαι, κάτι άκουσα αλλά δεν λέω τι είναι. Σας ρωτώ ευθέως ποιο είναι το ένοχο μυστικό που συνδέει εμένα με την κ. Μενδώνη και δεν μου επιτρέπει να την αποπέμψω;».

Αναφερόμενος στον βουλευτή της ΝΔ, κ. Λαζαρίδη ο πρωθυπουργός τόνισε: «Του ζήτησα προσωπικά να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «κύναιδος» στις τοποθετήσεις του» και συμπλήρωσε: «Εσείς θα ζητήσετε σήμερα από το βήμα της Βουλής να κάνει το ίδιο; Θα αποδείξετε, επιτέλους, ότι Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο; Εδώ είμαστε, κάντε το!».

«Όλο αυτό το επιχείρημα κατά της κ. Μενδώνη έχει και ένα εμμονικό χαρακτήρα», συμπλήρωσε.

Βαρουφάκης: Ηγείστε μίας κυβέρνησης που πληγώνει τη Δημοκρατία συστηματικά

«Με αναγκάζετε να ζητήσω συγγνώμη δημοσίως για κάτι που είπα λίγο μετά τις εκλογές σε μία έξαρση αισιοδοξίας. Είχα πει ότι ο κ. Μητσοτάκης μου δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου που θέλει να δείξει πολιτικό πολιτισμό. Πολύ σύντομα αρχίσατε μία πολιτική διαψεύσεων και σήμερα ο τρόπος που χειριστήκατε αυτό το ζήτημα κορυφώνει αυτή τη διάψευση. Δεν έχω αμφιβολία ότι περάσατε μία δύσκολη εβδομάδα όμως ποιανού συμβουλάτορα σας ιδέα ήταν προσπαθήσετε να αλλάξετε το κλίμα θέτοντας ως θέμα συζήτησης όχι το metoo αλλά την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου;», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν είστε εγκαλών, είστε εγκαλούμενος κ. Μητσοτάκη. Ηγείστε μίας κυβέρνησης που πληγώνει τη Δημοκρατία συστηματικά τόσο μέσα στη Βουλή όσο και εκτός. Αν σας ενδιέφερε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του διαλόγου δεν θα οργανώνατε άλλη μία κοκορομαχία στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Βελόπουλος: Αηδιαστικά, επαχθή και ελεεινά όσα ακούγονται

«Σήμερα θα κάνω κάτι που δεν τόλμησε κανείς πολιτικός αρχηγός να κάνει. Θα κάνω αυτό που έπρεπε να κάνουν. Να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους Έλληνες, για τις αβλεψίες, τα λάθη και που αφήσαμε χώρο σε τέρατα, σε βρωμιάρηδες να παίζουν με αθώες παιδικές ψυχές. Όλα αυτά που ακούμε για τον κ. Λιγνάδη αν ισχύουν είναι αηδιαστικά. Είναι επαχθή. Είναι ελεεινά», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Κουτσούμπας: Έχει πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση απέσυρε και οδήγησε στη Δικαιοσύνη τον Λιγνάδη. Όχι κ. Μητσοτάκη. Τον Λιγνάδη τον απέσυραν και τον οδήγησαν στη Δικαιοσύνη τα θύματά του. Και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το θέμα. Εσείς αναγκαστήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες και τις δικές σας και της υπουργού σας, τόσο στην επιλογή για τη μη τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών όσο και στην διατήρηση του ανθρώπου αυτού σε μία κορυφαία θέση ευθύνης στο χώρο του θεάτρου», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Πολιτική ευθύνη έχετε κ. Μητσοτάκη αφού ήταν σε γνώση σας οι χειρισμοί της κ. Υπουργού στο συγκεκριμένο θέμα όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνάει από τη φάση των ψιθύρων και των φημών στις επίσημες καταγγελίες», συμπλήρωσε.

Γεννηματά: Ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει καθημερινά μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου

«Στην προσπάθειά σας να στρέψετε τα βλέμματα μακριά από τα προβλήματα βρίσκετε πρόθυμους συμμάχους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν είναι πρώτη φορά. Ο ένας μοιάζει περισσότερο στον άλλο. Σας το ξανάπα. Σύμμαχοι σε μία αδιέξοδη αντιπαράθεση με κενό βιογραφικό μεταρρυθμίσεων, κοινή αντίληψη για το ρόλο του κράτους αλλά και το ήθος της εξουσίας», είπε αρχικά.

«Ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει καθημερινά μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου», είπε σκωπτικά η κυρία Γεννηματά.

«Τι παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες; Επιχείρηση κομματικής εκμετάλλευσης του ελληνικού metoo. Με αλληλοκατηγορίες, με αντεγκλήσεις, με επικίνδυνες για το πολιτικό μας βίο κομματικές μικρότητες. Ένα στημένο δίπολο που εδώ και καιρό ταλανίζει και υποβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας. Είδαμε να εκτοξεύονται απαράδεκτες βρωμιές. Λάσπη στον ανεμιστήρα από τα γνωστά πιστόλια του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Αναφερόμενη στο κίνημα #metoo, η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι «πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο».

Κατηγόρησε δε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για άθλια πολιτική εκμετάλλευση του κινήματος και των όσων αυτό πρεσβεύει.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να θάψετε το ζήτημα κάτω από τόνους πολιτικής λάσπης. Δεν χρειαζόμαστε και εδω διχασμό που περιφρονεί την ουσία. Την ουσία ενός πολύ σοβαρού προβλήματος. Υποτιμά το δράμα των θυμάτων και των οικογενειών τους και τελικά αποτρέπει να ανοίξουν και άλλα κλειστά στόματα. Αυτό γίνεται με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Λίνα Μενδώνη η κυρία Γεννηματά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι φέρει ευθύνη η υπουργός Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη.

Ωστόσο, επέμεινε ότι «ακέραια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνοντας ότι «ο φερόμενος ως θύτης των σεξουαλικών επιθέσεων διορίστηκε με πολιτική ευθύνη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου» «Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, καμία απόκρυψη και κανένας συμψηφισμός. Όλα στο φως», πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά.

Τσίπρας: Άγνωστη λέξη για εσάς κύριε Μητσοτάκη η αυτοκριτική – Είστε πολιτικά εκτεθειμένος

«Λένε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει σε αυτό εδώ το βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί σαράντα λεπτά. Αν και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν θέλει η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να πάρει χαρακτήρα αντιπαράθεσης ποδοσφαιρικών αγώνων γ’ εθνικής. Αλλά ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε τοπικό ερασιτεχνικό. Ουτε καν γ’ εθνική», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη κάνετε ένα λάθος. Δεν ήρθατε για να δώσετε εξηγήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό. Διαισθάνομαι ότι είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις των τελευταίων ετών. Αλλά πάλι επιχειρείτε να στήσετε μια κομματική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. (…) Το θέμα υπερβαίνει τα κόμματα. Είναι θέμα κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που αυτές τις ημέρες έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», συμπλήρωσε.

«Και για αυτά περίμενε σήμερα να ακούσει από σας έστω και μια συγνώμη. Για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλήψεις σας. Να αναλάβετε έστω τη πολιτική ευθύνη. Και να δώσετε εξηγήσεις. Αντί να κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη, κάθεται η κ. Αγαπηδάκη. Πού είναι η κ. Μενδώνη;», είπε.

«Άγνωστη λέξη για εσάς κύριε Μητσοτάκη η αυτοκριτική», πρόσθεσε.

«Όσο και αν προσπαθείτε να αλλάξετε τη συζήτηση σε αυτή εδώ την αίθουσα μία βαριά σκιά πλανιέται πίσω και πάνω από εσάς. Είναι η σκιά της υπουργού Πολιτισμού της κ. Μενδώνη που σύσσωμος ο κόσμος των Τεχνών, του Πολιτισμού αλλά και πάρα πολλοί βουλευτές δικοί σας ζητούν επιτακτικά από ευθιξία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί. Η σκιά της κ. Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε», είπε ο κ. Τσίπρας.

««Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω», κύριε Μητσοτάκη. Εσείς όμως είστε κάπου αλλού, και δεν ακούτε τη βοή που έρχεται από τον κόσμο της τέχνης, από την κοινωνία, από εκατοντάδες προσωπικότητες του πολιτισμού, ακόμη και από βουλευτές της παράταξής σας. Δεν ακούτε ή κάνετε πως δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας», είπε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; (…) Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Δεν μπορώ να πιστέψω πως μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει έναν πρωθυπουργό».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Από μόνη της αποφάσισε να αλλάξει το νόμο, να καταργήσει το διαγωνισμό, και να διορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού τον κύριο Λιγνάδη, τον οποίο κατά δήλωσή της γνώρισε μόλις τρείς μέρες πριν τον διορίσει; Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή -σε μια κορυφαία επίδειξη του πώς αντιλαμβάνεστε και το ρόλο της Βουλής και το δημόσιο διάλογο- λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό αυτό; Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του; Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;»

Αναφερόμενος στην υπόθεση Λιγνάδη ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Τι σας φόβισε εδώ; Τι σας έκανε να οργανώσετε μια επιχείρηση συγκάλυψης, χωρίς να υπολογίζετε τι σήμα δίνετε έτσι στην κοινωνία; Τι σήμα δίνετε στα θύματα; Και τι σήμα δίνετε στους θύτες; Και τι σήμα συνεχίζετε να δίνετε με αυτή τη διαχείριση βατερλό που έχετε επιλέξει και στη οποία για έναν ανεξήγητο λόγο επιμένετε; Τι σήμα δίνει για παράδειγμα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κόμματός σας, ο κύριος Ρωμανός, όταν επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, δηλαδή σε αυτούς που προωθούν τις αποκαλύψεις στη δικαιοσύνη; Όταν επιχειρεί να τους βάλει την ταμπέλα του «αριστερού» και προσδίδει πολιτική σκοπιμότητα για την έντιμη στάση που κρατάνε; Και κυρίως, όταν τους κατηγορεί ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν; Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ; Είναι ακριβώς το ίδιο, το απαράδεκτο «τώρα το θυμήθηκε», που ακούγεται σε κάθε καταγγελία και που θέλει να ενοχοποιήσει και να αποτρέψει τα θύματα από το να αποκαλύψουν τους θύτες».

«Η έγνοια σας η προσωπική αλλά και της κυβέρνησης από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας δεν ήταν να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν; Ήταν να προφυλάξετε το θύτη μην τυχόν και πέσει στα σκυλιά; Γιατί ο κ. Γεραπετρίτης αυτό μας είπε στη Βουλή. Ότι ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη όταν δημοσιεύτηκε η ανατριχιαστική καταγγελία του Νίκου Σ. Αλλά δεν το είπατε δημόσια για να μην τον διαπομπεύσετε, να μην το ρίξετε στα σκυλιά. Από σεβασμό στο Λιγνάδη δηλαδή αποκρύψατε την αλήθεια των θυμάτων και το δράμα τους; Αυτό κάνατε; Και βάλατε τον δύσμοιρο τον κυβερνητικό σας εκπρόσωπο, ένα νέο άνθρωπο με περγαμηνές, καθηγητή Πανεπιστημίου, να βγαίνει και να κομπιάζει, να μη μπορεί να μιλήσει και να λέει ότι ήταν προσωπικοί οι λόγοι της παραίτησης; Δεν το κάνατε αυτό; Το κάνατε. Κάνοντας ένα άλμα στην προσπάθεια συγκάλυψης. Κύριε Μητσοτάκη λυπάμαι αλλά είστε πολιτικά εκτεθειμένος», είπε.

«Θέλω λοιπόν, γιατί δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου να διαχωρίσω απολύτως τη θέση μου από όσα ανεύθυνα λέγονται ή γράφονται στα social media. Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Αν θέλετε να κρυφτείτε εσείς πίσω από αυτά για να μη δώσετε απαντήσεις σήμερα ας κρυφτείτε. Μας βλέπει ο ελληνικός λαός σήμερα», συμπληρωσε.

«Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργείτε ή αυτά που δε μπορείτε να λύσετε με τις πολιτικές και τη συμπεριφορά σας, είναι το λίπασμα για τα σχόλια και την κριτική εναντίον σας. Εσείς, με τις επιλογές σας, με την αλαζονική συμπεριφορά, τα μειωμένα αντανακλαστικά και τη χαμηλή ενσυναίσθηση, είστε οι τροφοδότες τους. Μην ψάχνετε στην αντιπολίτευση τους υπεύθυνους, ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας, στην κυβέρνησή σας, μέσα σας. Οι χυδαίοι είναι εντος των τειχών, όχι εκτός. Κάντε αυτοκριτική, μην αναζητάτε ευθύνες σε άλλους. Μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Το πρόβλημα είστε εσείς. Όχι οι άλλοι. Εσείς και μόνο εσείς. Κι από κει πρέπει ν’ αρχίσει η κάθαρση», κατέληξε.

Μητσοτάκης: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;

«Ερχόμενος στο Κοινοβούλιο άκουσα έναν γνωστό ραδιοφωνικό σχολιαστή να προεξοφλεί ότι σήμερα η Βουλή θα προσομοιάζει με κερκίδα αγώνα τρίτης εθνικής. Είναι στο χέρι όλων μας αυτό να μην το επιτρέψουμε», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το επίπεδο του διαλόγου», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας εναντίον των πιο αδύναμων ξεπερνούν τάξεις, θρησκείες και επαγγέλματα. Συνεπώς, η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη συστράτευση Πολιτείας και πολιτών.Τη δράση του Κράτους Δικαίου. Γιατί ένα πρόβλημα όλων, απαιτεί λύση από όλους », τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στη χώρα μας όλα αυτά ξεκίνησαν από τη μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου στις 16/1 σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η ΓΓ Αθλητισμού. Ήταν μία πρωτοβουλία που χαιρέτησα αμέσως προσωπικά. Μάλιστα, επικοινώνησα με τη Σοφία Μπεκατώρου χαρακτηρίζοντάς την Ολυμπιονίκη της ευθύνης που έσπασε την αλυσίδα της σιωπής ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στο θύτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οφείλει και αυτό το κίνημα να μην είναι “τυφλό”, αλλά αποτελεσματικό και να μην παίρνει τη μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης. Εδώ και ένα μήνα η κοινωνία υπέστη ένα σκληρό σοκ», ανέφερε στη συνέχεια.

«Την επικαιρότητα δυστυχώς πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια. Καθώς κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι των δικών τους σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Ένα καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα. Σαν οι βιαστές να χωρίζονται τάχα σε δεξιούς ή αριστερούς. Και σαν εκείνοι που υφίστανται τη βία να έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή ιδεολογία», ανέφερε έπειτα.

«Με ποιο θράσος ο κ. Πολάκης κάνει χυδαίες αναρτήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα για για την τάχα ευθύνη του Μαξίμου. Κύριε Τσίπρα σας απαντώ να απαντήσετε όχι ως τέως πρωθυπουργός όχι αλλά ως Αλέξης Τσίπρας, πατέρας 2 παιδιών, στον Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρα τριών παιδιών», είπε αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη και τις αιχμές που άφησε.

«Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν επιτέλους τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα. Την ίδια στιγμή οι ενορχηστρωτές της λάσπης θα πρέπει να βγούν από το βόθρο που έχουν κρυφτεί. Η τοξικότητά τους είναι επικίνδυνη και πρέπει να παρεμποδιστεί», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πριν ο κατήφορος φτάσει στο τέλος του, σας ρωτώ ευθέως: «Θεωρείτε ότι η ΝΔ καλύπτει παιδεραστές; Απαντήστε κύριε Τσίπρα όχι ως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, αλλά ως πατέρας δύο παιδιών σε έναν πατέρα τριών παιδιών».

«Διόρισα υπεύθυνη για να επιλύσει το πρόβλημα στην κυρία Αγαπηδάκη, η οποία το έλυσε, όταν εσείς δεν κάνατε τίποτα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανερχόμενος στην ανάρτηση Πολάκη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Περιμένω σήμερα αν μη τι άλλο αυτή τη συμπεριφορά να την καταδικάσετε ανοιχτά, απερίφραστα και κάποια στιγμή να διαγράψετε επιτέλους και ένα στελεχός σας για αυτά τα απίστευτα πράγματα τα οποία λέγονται. Γι’ αυτά τα χυδαία υπονοούμενα. Ότι τάχα είναι δυνατό να υπάρχει ανάμιξη κυβερνητικής σε κύκλωμα διακίνησης προσφυγόπουλων. Ίσως όμως αυτή να είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε την κ. Αγαπηδάκη και εσείς τον κ. Πολάκη. Αυτό ίσως να τα λέει όλα», συμπλήρωσε.

«Περιμένω καθαρές απαντήσεις κ. Τσίπρας. Όπως αν σας εκφράζουν οι χυδαιότητες του κ. Βαξεβάνη ή αν σας εκφράζει το πρωτοσέλιδο της Αυγής που λέει ότι δεν γίνεται πολιτική εκτοξεύοντας ξερατά στον αντίπαλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Τσίπρα είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας, να πάρετε επιτέλους θέση για αυτή τη λάσπη που εκτοξεύεται κατά της μεγαλύτερης παράταξης της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «επιλέξατε να επενδύσετε στην υπόθεση Λιγνάδη» και είπε ακόμα: «Επιλέξατε να μιλήσετε για συγκάλυψη. Ποια συγκάλυψη; Ο κ. Λιγνάδης απομακρύνθηκε πέντε ώρες, όχι ημέρες, από τη δημοσίευση της πρώτης καταγγελίας που ήταν ανώνυμη αλλά τον φωτογράφιζε με σαφήνεια. Είναι κάτι που παραδέχθηκε άθελά του και ο εκπρόσωπός σας όταν έκανε αναδρομή στην υπόθεση και βεβαίως συνελήφθη αμέσως μετά την πρώτη μήνυση».

«Κατανοώ απόλυτα να ζητήσετε την παραίτηση της υπουργού. Εξάλλου έχετε ζητήσει την παραίτηση της μισής κυβέρνησης. Είναι απολύτως θεμιτό να το κάνετε. Ο βάλτος όμως στον οποίο έχετε σύρει την αντιπαράθεση δεν είναι δικαίωμά σας. Αυτό που έχετε κάνει είναι αριστερόχρωμος Τραμπισμός», είπε.

Για την κ. Μενδώνη είπε: «Και ναι η πολιτική ευθύνη προφανώς βαραίνει εμένα. Επιλέγω τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βάσει του Συντάγματος και θεωρώ ότι η κ. Μενδώνη είναι μία αποτελεσματική υπουργός. Χάρη σε αυτή προχωρούν πολύ μεγάλα έργα τα οποία ενόχλησαν ενδεχομένως. Όπως το Ελληνικό. Όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης».

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόνισε πως έχουν ένα διπλό στόχο: «Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει ο ΠΚ. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ότι δε αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα. Εγκαινιάζεται επίσης μια κεντρική διαδικτυακή πύλη. Metoo.gov.gr (…) Θεσπίζουμε ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους. Με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Συγκροτείται κεντρική δομή στη ΓΓ οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων. ».