Κόντρα στη Βουλή για τις δημόσιες συμβάσεις

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις στη Βουυλή και ειδικά για τις απευθείας αναθέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει πλιάτσικο. Αγρια αντιπαράθεση ξέσπασε και ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «Έχετε φάει φάει και τα πόμολα, αυτά δεν έχουν ξανασυμβεί στο ελληνικό κράτος» και έκανε λόγο για «φάμπρικα αναθέσεων» από την κυβέρνηση.

Γεννηματά: Αυξάνονται οι απευθείας αναθέσεις

Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε: «Ενόψει, της αξιοποίησης των 72 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαφάνεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η ταχύτερη απορρόφηση αυτών των πόρων, η γρήγορη υλοποίηση των έργων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων συμβάσεων, με όρους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής αλλά και κοινωνικής ανταποδοτικότητας είναι για μας στόχος».

«Με το νομοσχέδιο αυξάνετε το όριο των απευθείας αναθέσεων και εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον υπουργό να καθορίσει τα κριτήρια για το ψηφιακό αρχείο βαθμολόγησης των εταιρειών», υπογράμμισε κατηγορώντας την κυβέρνηση.

Ανέφερε πως το Κίνημα Αλλαγής επί της αρχής καταψηφίζει το νομοσχέδιο κι εξήγησε τη θέση του κόμματός της. «Εμείς δεν είμαστε εναντίον της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Είναι άλλο πράγμα όμως η ενίσχυση και υποβοήθηση της δημόσιας διοίκησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να ανταποκριθεί και άλλο πράγμα η υποκατάσταση, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή να γίνεται από το μητρώο των πιστοποιημένων φορέων και από το φορέα του έργου, με πλήρη ανεξαρτησία από τον κατασκευαστή».

Κουτσούμπας: Αποτελεσματικό για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου το αστικό κράτος

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «καθρέφτη» της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής η οποία «από τη μιά θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη προσαρμόζει την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους με τέτοιο τρόπο και με άρση των όποιων εμποδίων υπήρχαν ώστε να υπηρετεί ακόμα καλύτερα και ακόμα πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως εξήγησε, με το νομοσχέδιο «οι εκτεταμένες ηλεκτρονικές διαδικασίες και η διεύρυνση των ορίων των έργων που απαιτούνται διευκολύνουν τη δράση μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αυτοαπασχολουμένων. Η εφαρμογή του θα επιταχύνει σημαντικά την πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου».
Είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση των διαδικασιών επίβλεψης των έργων», προσθέτοντας «ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του κράτους».

Ως προς την διάταξη του νομοσχεδίου για την επέκταση του θεσμού της διαιτησίας σε μεγάλες κατηγορίες έργων και συμβάσεων, είπε «το κράτος ουσιαστικά παραιτείται ακόμα και από την δικαστική προστασία που παρείχε στον εαυτό του, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «επιταχύνει τη συγκέντρωση των έργων σε μεγάλες επιχειρήσεις εισάγοντας και σε μικρά έργα τα λεγόμενα μη οικονομικά κριτήρια που σχετίζονται όμως με την οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων».
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει σωρεία διατάξεων «με στόχο να διευκολυνθεί ο αντιδραστικός αστικός σχεδιασμός για τη λεγόμενη «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», σχεδιασμός κοινός και για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά την ΕΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι για παράδειγμα οι προβλέψεις για περιοχές Natura και για υλοποίηση έργων «χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι σχεδόν φωτογραφικές για διάφορες υποδομές που απαιτεί το σχέδιο για βιομηχανοποίηση ολόκληρης της υπαίθρου με το πρόσχημα της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης».
Υπενθύμισε ότι αυτός ο σχεδιασμός προωθήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζεται τώρα με κυβέρνηση ΝΔ.
Τόνισε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν πως «το σημερινό αστικό κράτος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό, ευέλικτο, ικανό μόνο όταν πρόκειται να υπηρετήσει συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αφού την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις ανάγκες του λαού είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Όχι από ανικανότητα ή από έλλειψη σωστού σχεδιασμού, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή».
«Την ίδια ώρα που θα προχωρούν με fast track διαδικασίες, οι προμήθειες και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια με τους ιδιώτες να έχουν τον ρόλο του ελεγκτή και του ελεγχόμενου και με σοβαρές εκπτώσεις σε ζητήματα όπως η ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια ώρα κορυφαία ζητήματα όπως η πολιτική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία παραμένουν καθηλωμένα και υποβαθμίζονται γιατί θεωρούνται ως περιττό κόστος για το κράτος σας» υπογράμμισε.

Η παρέμβαση Βελόπουλου

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, υποστήριξε πως, «το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά ποιος θα ελέγξει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που λειτουργούν πλημμελώς. Το πρόβλημα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς δεν είναι τα υπουργεία και οι υπουργοί αλλά τα στελέχη που βρίσκονται κάτω από αυτούς. Τα στελέχη αυτά δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους γιατί έχουν προσληφθεί με κομματικά κριτήρια. Χρειάζονται πραγματικές τομές στο σύστημα» είπε ο κ. Βελόπουλος.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ειδικότερα στο άρθρο που αναφέρεται στα κριτήρια ανάθεσης των συμβάσεων.
«Το άρθρο λέει ότι για να πάρει κάποιος ένα έργο θα ληφθούν υπ’ όψιν κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή θα πρέπει να ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι λαθρομετανάστες και οι ΛΟΑΤΚΙ. Είναι λάθος. Λέτε ότι στις συμβάσεις του στρατού οι οποίες είναι από 30 εκατ. και πάνω θα συναποφασίζει το ΚΥΣΕΑ. Δηλαδή στις συμβάσεις που είναι κάτω των 30 εκατ. δεν έχει άποψη το ΚΥΣΕΑ; Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο από παντού».

Κόντρα Γεωργιάδη – Σπίρτζη

Οι απευθείας αναθέσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αποτελεσματικότητα του νόμου που θεσπίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προοπτικές του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κόντρας ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που εξελίσσεται στην ολομέλεια.

Αφορμή για την κοινοβουλευτική «αντιμαχία» έδωσαν οι χαρακτηρισμοί του κ. Σπίρτζη ότι το νέο πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από ελαφρότητα και παλαιοκομματική λογική που «ανοίγει παράθυρο», ώστε να μοιράσουν οι δεξιοί δήμαρχοι, με απευθείας αναθέσεις, περί το μισό δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που διασφαλίζει τον πολιτικό κόσμο της χώρας ούτε τον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Μας λέτε ότι οι δεξιοί δήμαρχοι θα μοιράσουν μισό δισεκατομμύριο. Τη δέχομαι την αναφορά σας, υπό την εξής έννοια. Πράγματι, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το 90% των δημάρχων εξελέγη από τη ΝΔ. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό σας προκαλεί κάποιου είδους θλίψη. Σας πειράζει που είναι δεξιοί οι δήμαρχοι. Τι κάνουμε τώρα; Ο λαός εξέλεξε δεξιούς δημάρχους. Δεν ξέραμε να πάμε κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους δεξιούς δημάρχους. Το έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα μαζί τους, ιδιαίτερα με τους δημάρχους που δεν είναι κομματικοί εντεταλμένοι. Εσείς θα έχετε πρόβλημα που δεξιοί δήμαρχοι θα μοιράσουν με αδιαφάνεια μισό δισ. ευρώ. Εσάς θα κατηγορούν για την αδιαφάνεια γιατί καταργήσατε το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για να δίνουν οι δήμαρχοι σας όπου θέλουν χρήμα, και να τρέχουν μετά στα δικαστήρια και τις φυλακές», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης και τόνισε ότι τις συνέπειες των δεξιών δημάρχων και του δεξιού περιφερειάρχη τις έζησε ο λαός στην πρόσφατη χιονόπτωση.

Οι τροποποιήσεις

Η αντιπαράθεση αφορούσε και τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή τις 72 αποφάσεις οι οποίες θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν δηλώνει ότι ο νόμος του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις χρειάστηκε να αλλάξει 385 φορές, γιατί εκείνο που έγινε είναι να κατατεθούν προσθήκες και βελτιώσεις σε ένα πλαίσιο που ήταν τομή για τα δημόσια έργα και προέβλεπε ένα μόνο Προεδρικό Διάταγμα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που εισηγείται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που προβλέπει 72 υπουργικές αποφάσεις. Ανέφερε δε, ότι ο τεχνικός κόσμος της χώρας έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Κύριε Σπίρτζη, στην ακρόαση φορέων διαπιστώσατε κάποια ομόθυμη καταδίκη του τεχνικού κόσμου της χώρας; Μόνο εσείς τη διαπιστώσατε. Κανείς άλλος. Ο ν. 4412/2016 άλλαξε 389 φορές. Ποιος νόμος έγινε μεγαλύτερο κουρελόχαρτο από ένα νόμο που μέσα σε 3,5 χρόνια άλλαξε 385 φορές; Έχετε φέρει το μεγαλύτερο κουρελόχαρτο, στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου και λέτε σε εμάς ότι εμείς φέρνουμε κουρελόχαρτο;», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Η ιδιωτική επίβλεψη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τις διατάξεις για την εισαγωγή ιδιωτών στην επίβλεψη των έργων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί, επί της ουσίας, τις δημόσιες υπηρεσίες και δίνει το έργο τους σε ιδιώτες που θα επιλέγονται από τον εργολάβο.
Η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη προκάλεσε και την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νικόλα Παπαθανάση. «Ο κ. Σπίρτζης ήταν πρόεδρος στο ΤΕΕ και ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξε τους μηχανικούς. Τώρα όμως κύριε Σπίρτζη πρέπει να πείτε αν τους εμπιστεύεστε στην επίβλεψη των έργων ή όχι», είπε ο Νικόλας Παπαθανάσης και επέμεινε ότι «η διευθύνουσα αρχή δεν χάνει το δικαίωμα της να ελέγχει».
«Είναι προφανές ότι εμπιστευόμαστε τους διπλωματούχους μηχανικούς. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι εγώ δεν ήμουν ποτέ ουρά, ενώ τότε ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, του κόμματος στο οποίο ανήκα ως πρόεδρος του ΤΕΕ. Δεν ξέρετε μήπως τι γινόταν στα πολεοδομικά γραφεία πριν την ηλεκτρονική κλήρωση για τις επιτροπές ελέγχου και τους επιβλέποντες μηχανικούς;», απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Το ό,τι εμπιστεύεσαι τους μηχανικούς δεν σημαίνει και ότι απαξιώνεις τις διαδικασίες που οφείλεις να έχεις για να κατοχυρώνεις και τους διπλωματούχους μηχανικούς στην αγορά».

Το παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Μιχάλης Κατρίνης. «Επειδή ο κ. Σπίρτζης, με επιτιμητικό ύφος μίλησε για το Κίνημα Αλλαγής και τη θέση του για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, θα ήθελα να του θυμίσω, πως όταν έγινε αυτό, ήταν και εκείνος μέλος του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια φρόντισε να αυτοδιαγραφεί και να γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώνουμε σήμερα τα έργα του με τον κ. Καλογρίτσα», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
«’Αλλοι ξεχνάνε την ιστορία κύριε Κατρίνη και συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη. Επειδή εμείς το ΠΑΣΟΚ το αγαπήσαμε, κάποιοι από εσάς που μείνατε στο ΚΙΝΑΛ δεν το αγαπήσατε. Να είστε καλά», σχολίασε ο κ. Σπίρτζης.