Κοπελούζος: Έγινε μέτοχος και του ΔΕΣΦΑ εξαγοράζοντας 10% της Senfluga μετόχου του ΔΕΣΦΑ

Ο Δημήτρης Κοπελούζος, επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά ποσοστού 10% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας της Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. (SENFLUGA) από την εταιρεία DAMCO ENERGY S.A. (“DAMCO”), συμφερόντων Ομίλου Κοπελούζου. έτσι, ο Όμιλος Κοπελούζου έγινε έμμεσα μέτοχος του 6,6% του ΔΕΣΦΑ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έλαβε χώρα μετά από τη λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων ενώ η συμφωνία είχε ανακοινωθεί από το καλοκαίρι του 2019.
Τον Δεκέμβριο 2018 η SENFLUGA εξαγόρασε μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ).

Η επένδυση εκ μέρους της DAMCO έγινε με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι μέτοχοι της SENFLUGA είναι τρεις σημαντικοί ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα η ιταλική εταιρεία Snam, η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys, οι οποίοι είναι επίσης μέτοχοι της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).

Μετά τη σημερινή συναλλαγή, η μετοχική δομή της SENFLUGA έχει ως εξής: Snam με ποσοστό 54%, Enagás και Fluxys με ποσοστό 18% η καθεμία και DAMCO με ποσοστό 10%.

Ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας. Ταυτόχρονα στα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία συγκαταλέγονται η συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ και στην εταιρεία Αερολιμήν Αθηνών, που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συμμετοχή και της BULGARTRANSGAZ στο έργο της GASTRADE (LNG Αλεξανδρούπολης) του Κοπελούζου