Κορωνοϊός: Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής που φέρνει έκτακτα μέτρα

Mέτρα για συναυλίες, μπαρ, λαϊκές αγορές, γάμους, βαφτίσεις για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων εισηγήθηκαν οι λοιμοξιολόγοι στην Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική.
Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα. Η μεγάλη κυκλοφορία του επικίνδυνου ιού στο λεκανοπέδιο, η διασπορά των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ο ταχύς ρυθμός νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώριο στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Η διασπορά του κορωνοιού στην Αττική αποτυπώνεται στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς.  Συνολικά το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσότεροι από 500 ασθενείς, 349 στις κλινικές και 162 στις μονάδες.

Η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή και έγιναν εισηγήσεις για μέτρα στο πεδίο της ψυχαγωγίας και της εστίασης, στις λαϊκές αγορές, στο ωράριο των καταστημάτων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος στη χρήση μάσκας.

Ο ειδικοί κατέληξαν στην πρόταση τα μέτρα να λαμβάνονται οριζόντια στο λεκανοπέδιο, και όχι σε επίπεδο δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν και να έχουν αποτέλεσμα, λόγω του ότι ο πληθυσμός στην Αθήνα μετακινείται σε διαφορετικούς δήμους.

H Αττική βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα, αφού κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Μετά τον Αύγουστο η διασπορά του ιού αυξήθηκε λόγω της επιστροφής των εργαζομένων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Από την αρχή της επιδημίας στο λεκανοπέδιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων το 1/3 αυτών τις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα, με τα 125 να είναι διαπιστωμένο ότι σχετίζονται με συρροές. Κατά τις τελευταίες 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, με μέγιστο αριθμό τα 158 κρούσματα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Νέα μέτρα τώρα ή κατάρρευση του ΕΣΥ – Πιθανός ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων