Κρανιδίου… τόπος για την «Αγνοδίκη» και τον κ. Γενικό

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Τα 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κρανίδι αποκάλυψαν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο «Αγνοδίκη», που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στις ευαίσθητες κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών «μπάζει νερά». Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί που ζουν στις δομές – ασυμπτωματικοί όπως χαρακτηρίστηκαν – κυκλοφορούσαν σε σουπερμάρκετ, τράπεζες και αλλού εκτός της δομής, του Ξενοδοχείου Γαλαξίας στην Ερμιονίδα.

Το σχέδιο αυτό σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας και εκφράστηκε ως αποτελεσματικό από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Κι όμως, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού και εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, όλοι – και εντός της κυβέρνησης – μιλούσαν για «υγειονομικές βόμβες» όταν ερχόταν η συζήτηση η Μόρια ή άλλες δομές φιλοξενίας ή κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Η κυβέρνηση, όμως, διαβεβαίωνε…

Λογοθέτης: Έχουμε σχέδιο… 

Και διαβεβαίωνε με τον πλέον επίσημο τρόπο όταν «έσκασε» το κρούσμα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, στις 3 Απριλίου 2020, δια στόματος Μάνου Λογοθέτη, Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, ότι η κυβέρνηση έχει «επιχειρησιακό σχέδιο» και μάλιστα με το όνομα «Αγνοδίκη» (η πρώτη μαία στην Ιστορία που έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην Αθήνα).

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μίλησε για το επιχειρησιακό σχέδιο με την ονομασία «Αγνοδίκη».

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές φιλοξενίας, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, από μια σειρά απειλών μεταξύ των οποίων και υγειονομικές, είχε έγκαιρα προετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο με το όνομα «Αγνοδίκη. Το σχέδιο αυτό προετοιμάστηκε αποκλειστικά για τις δομές φιλοξενίας και εντάχθηκε ως μέρος του ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης κρίσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας», είχε εξηγήσει ο κ. Λογοθέτης, στην πρώτη του εμφάνιση με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά στην καθιερωμένη ενημέρωση των 6μ.μ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους επιδημιολογικούς παράγοντες και σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τον κ. Χαρδαλιά, το σχέδιο «Αγνοδίκη» ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23/3/2020 και η ενεργοποίηση αυτή αφορούσε αποκλειστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών.

Η πλήρης εφαρμογή του ολοκληρώθηκε στις 24/3. Με την ενεργοποίηση αυτή, έγινε προληπτικά και χωρίς να υπάρχουν αναφορές για κρούσματα ή καν ύποπτα κρούσματα, ο πλήρης αποκλεισμός, υγειονομικά, των μονάδων που βρίσκονται στα νησιά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις έξω από το Δημαρχείο του Κρανιδίου μετά την σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς, Τρίτη 21 Απριλίου 2020 [ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ]
Ως αποτέλεσμα σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών μας και σε αυτό του φυλακίου, έχουμε μια πλήρως ελεγχόμενη είσοδο ή έξοδο με αυστηρούς κανόνες, ενώ έχουμε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτά, σε έναν πληθυσμό, που ως είναι γνωστόν, ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.ια την υλοποίηση του σχεδίου αυτού εργάστηκαν 500 περίπου άτομα, τόσο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και διεθνών οργανισμών. Ο αριθμός αυτός είμαστε έτοιμοι να αυξηθεί τις επόμενες μέρες, εφόσον χρειαστεί κλιμάκωση των μέτρων.

Παράλληλα, στις 23/3 εδόθησαν όλες οι οδηγίες για την προετοιμασία της εφαρμογής του σχεδίου και σε όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας», είπε ο Γενικός Γραμματέας και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην περίπτωση της Ριτσώνας και τον «πλήρη υγειονομικό της αποκλεισμό».

Αυτά έλεγε ο κ. Γενικός. Κλείνοντας, μάλιστα την ενημέρωση, τόνισε με μια δόση πολιτικάντικου λόγου ότι «η επαγρύπνησή μας εξαπλώνεται σε όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο και των νησιών. Βασικός σκοπός μας είναι να περιοριστεί η όποια πιθανότητα εισόδου του ιού σε κάποιες από τις δομές μας και φυσικά η πλήρης τήρηση του υγειονομικού φραγμού που έχουμε εφαρμόσει, σε όσες δομές τον έχουμε εφαρμόσει. Σας ευχαριστώ…».