Στον σημαντικό ρόλο της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής αλλά και τη σπουδαιότητα εκπόνησης εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που απηύθυνε στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ μεγάλο στοίχημα για τη γόνιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι αν και είναι θετικός ο απολογισμός, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια κρούσματα επιπόλαιης και κοντόφθαλμης αντιμετώπισης των ευρωπαϊκών πόρων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με κάθε τρόπο τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και ανέλυσε τις διαστάσεις και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής.
O αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρς δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Το σημερινό Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί τη ναυαρχίδα για τη θεμελίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής γνώσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού τη στρατηγική και τις προτεραιότητές μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των πόρων της Πολιτικής Συνοχής, καθώς όμως και των εθνικών μας πόρων, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στην οικονομία.
Στη νέα προγραμματική περίοδο, ορισμένες από τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αυτές βεβαίως θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου – ενδεικτικά να αναφέρω – είναι η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η αύξηση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μόνο με προτεραιότητα τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων, αλλά και με πολλή δουλειά, θα καταφέρουμε την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, με κάθε ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία».