Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% – Έντονη αβεβαιότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

O δρόμος της πλήρους ανάκαμψης από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία είναι μακρύς και η μετάλλαξη Delta εντείνει την αβεβαιότητα, διαμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης στο γ΄τρίμηνο του 2021, όπως και η μεταποίηση, ωστόσο η πορεία της πανδημίας και η πρόδος των εμβολιασμών θα κρίνουν τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης, εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η μετάλλαξη Delta απειλεί να φρενάρει την ανάκαμψη στις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία στο Δ.Σ. αλλά πλειοψηφία για την αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Lagarde επανέλαβε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει το 2%.

Σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός είναι κάτω από το 2%, ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει χαμηλότερα του στόχου 2%.

Επίσης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και αναμένεται να υποχωρήσει από το α΄τρίμηνο του 2022.

Η νέα στρατηγική αναθεώρηση της ΕΚΤ υιοθετήθηκε ομόφωνα, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι η στρατηγική είναι ένα πλαίσιο, εντός του οποίου θα διαμορφώνεται και θα εφαρμόζεται η πολιτική.

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για αλλαγή των όρων του PEPP, καθώς κανείς δεν θέλει να υπάρξει πρώιμη σύσφιξη της πολιτικής.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, για άλλη μια φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η επιτάχυνσή του είναι προσωρινή, ενώ όπως υπογράμμισε οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές υποδεικνύουν υποτονικές ανοδικές πιέσεις και τις τιμές καταναλωτή κάτω από τον επίσημο στόχο που πλέον έχει αναπροσαρμοσθεί στο 2%.

Το δ.σ. της ΕΚΤ όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στις εκτιμήσεις του για το γ΄ τρίμηνο έχει λάβει υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη σε ισχύ κάποια περιοριστικά μέτρα (ωστόσο αναμένει ισχυρή ανάπτυξη), κάτι που έκανε και στο β΄ τρίμηνο, ένα διάστημα για το οποίο οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ήταν σύμφωνες με τις οικονομικές συνθήκες.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει το οικονομικό περιβάλλον ως μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας. Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει ταχύτητα, αν και η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι προσωρινή. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές. Χρειάζεται να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες για όλους τους κλάδους της οικονομίας μας στη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ούτως ώστε το τρέχον «ριμπάουντ» να μετατραπεί σε μια διαρκή επέκταση και να αντισταθμιστεί η αρνητική επίδραση της πανδημίας στον πληθωρισμό», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

ΕΚΤ: Αμετάβλητη η πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2% και να παραμείνει

Στην πρόσφατη επισκόπηση στρατηγικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε μεσοπρόθεσμα έναν συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Δεδομένου του ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ ήταν κοντά στο κατώτατο όριο τους για κάποιο χρονικό διάστημα και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν πολύ κάτω από τον στόχο, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε σήμερα την καθοδήγησή του για τα επιτόκια.
Το έπραξε για να υπογραμμίσει τη δέσμευσή του να διατηρήσει μια σταθερά προσαρμοστική στάση νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Προς υποστήριξη του συμμετρικού του στόχου πληθωρισμού 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάσει το 2% και κρίνει ότι η πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι συνεπής με το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο, αναφέρει η ΕΚΤ.

Επιταχύνεται το PEPP

Αφού επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Ιουνίου σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) κατά το τρέχον τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα του για την υποστήριξη της εντολής του για σταθερότητα των τιμών, δηλαδή το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα.
Προς υποστήριξη του συμμετρικού του στόχου πληθωρισμού 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει τον πληθωρισμό να φτάσει το 2% πολύ πριν από το τέλος του ορίζοντα προβολής του και ανθεκτικά, και κρίνει ότι η πρόοδος στον υποκείμενο πληθωρισμό έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι συνεπής με τον πληθωρισμό που σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα.
Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός είναι αρκετά πάνω από τον στόχο.

Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP)

Οι καθαρές αγορές βάσει του APP θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο της εφαρμογής θα διαρκέσουν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής του και θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως, τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήγουν που αγοράστηκαν βάσει του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, εν πάση περιπτώσει, για όσο χρειάζεται να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και άφθονο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης.

Πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP)

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP με συνολικό ποσό 1,850 τρισ. ευρώ έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορωνοϊού έχει τελειώσει.
Καθώς οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαίωσαν την κοινή αξιολόγηση των συνθηκών χρηματοδότησης και τις προοπτικές πληθωρισμού που πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP κατά το τρέχον τρίμηνο θα διεξαχθούν με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά την πρώτη μήνες του έτους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αγοράσει με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτρέψει τη σύσφιξη των όρων χρηματοδότησης που δεν συνάδει με την αντιμετώπιση της πτωτικής επίδρασης της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ των δικαιοδοσιών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγοράς περιουσιακών στοιχείων που δεν εξαντλούν το ποσό πάνω από τον καθαρό ορίζοντα αγοράς του PEPP, το ποσό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως.
Ομοίως, ο φάκελος μπορεί να βαθμονομηθεί εκ νέου εάν απαιτείται για τη διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών για την αντιμετώπιση του αρνητικού πανδημικού σοκ στην πορεία του πληθωρισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει τις κύριες πληρωμές από χρεόγραφα που λήφθηκαν από το PEPP έως το τέλος του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP θα διαχειριστεί για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη στάση νομισματικής πολιτικής.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης.
Ειδικότερα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III) παραμένει μια ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, υποστηρίζοντας τον τραπεζικό δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.