Μαίνονται δασικές πυρκαγιές στο Περθ της Αυστραλίας – Μεγάλες καταστροφές

Τις μεγάλες δασικές που πυρκαγιές που έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια στα περίχωρα του Περθ προσπαθούν να κατασβέσουν Αυστραλοί πυροσβέστες. Στο Περθ, έχει επιβληθεί lockdown έως την Παρασκευή επειδή εντοπίστηκε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού, το πρώτο που καταγράφεται εδώ και δέκα μήνες στην πολιτεία της δυτικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχή, οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ ο υδράργυρος πλησιάζει τους 37 βαθμούς Κελσίου. «Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 70.000 στρεμμάτων, με περίμετρο 75 χιλιομέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της περιοχής Γκρεγκ Γουότερς.

Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταβούν σε καταφύγια αφού χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς πολλά σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσει ανατολικά του Περθ καταστράφηκαν.

Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά την εισπνοή καπνού, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλοι τραυματίες.

«Η δυτική Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με δύο έκτακτες ανάγκες: μια επικίνδυνη πυρκαγιά και το lockdown λόγω της covid-19» τόνισε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μαρκ ΜακΓκόουαν. Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Περθ και στις γειτονικές περιοχές έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους ως την Παρασκευή.

Λόγω της κατάστασης αναβλήθηκε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που ήταν προγραμματισμένη για χθες. Οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να εργαστούν, για να ψωνίσουν, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό.

Η Δυτική Αυστραλία είχε γλιτώσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει πέρυσι τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια.