Μακρόν και Μέρκελ προτείνουν τώρα Ταμείο Ανάκαμψης με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να πείθονται για την ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίζεται σε επιδοτήσεις και όχι σε δάνεια, προκειμένου οι οικονομίες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις της πανδημίας. Οι δύο ηγέτες της Ευρώπης πρότειναν σήμερα τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορεί να προσφέρει επιχορηγήσεις στις χώρες και περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού.

Σε κοινή ανακοίνωση, το Παρίσι και το Βερολίνο αναφέρουν ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις χρηματοοικονομικές αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή οι Συνθήκες της Ε.Ε. θα γίνονται σεβαστές. Τόνισαν ότι θα πρέπει το Ταμείο να έχει προκαθορισμένο όγκο και ημερομηνία λήξης.

Όπως είπαν οι δύο ηγέτες το εν λόγω πρόγραμμα ανάκαμψης θα πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω δεσμεύσεων για υγιείς οικονομικές πολιτικές και προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν η Ε.Ε. να αντλήσει χρέος από κοινού. “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου”, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά τα 500 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.