Με ποιά εμβόλια έχει υπογράψει η Ε.Ε – Χρήσιμες πληροφορίες

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβόλαια με τις εταιρείες Biontech&Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen, Curevac, Novavax και Sanofi&Glaxo.

Tέλος του χρόνου προβλέπεται να έχουν πάρει αδειοδότηση δυο εμβόλια από αυτά Pfizer και Moderna και δυο που μέχρι τώρα δεν έχει υπογράψει η ΕΕ, το Camaleyla και Sinovac.

Η χώρα μας γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι θα λάμβανε περίπου 5 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer αρχικά, ενώ αναμένονται άλλα 3,5 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna. Και τα δύο είναι εμβόλια mRNA και απαιτουν διπλή δόση. Ωστόσο σήμερα ανακοινώθηκαν άσχημα νέα και από ότι φαίνεται θα έρθουν αρχικά μόνο 300.000 που αυτό σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 άνθρωποι!

O εμβολιασμός θα διαρκεί 10 λεπτά. Δώδεκα περίπου μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό ξεκινάει η προστασία και ολοκληρώνεται μία εβδομάδα μετά από την δεύτερη δόση. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό σχετικά με τυχόν αλλεργίες, εάν έχετε θέματα αναφυλαξίας. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί οδηγίες για ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού. Δεν θα εμβολιαστούν εγκυμονούσες και πρός το παρόν παιδιά γιατί νοσούν και μεταδίδουν λιγότερο αλλά κυρίως γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία από τα δεδομένα των ερευνών. Στο μέλλον με περισσότερα στοιχεία θα εμβολιάζονται.

Μπαίνοντας στο ehealth.gov.gr θα δηλώνετε τα στοιχεία σας και θα λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό για την ημερομηνία του ραντεβού. Για να ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση χρειάζεστε ΑΜΚΑ και TAXISnet τηλ και email. Άλλοι τρόποι μέσω emvolio.gov.gr. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία.

Δεν θα υπάρχει επιλογή εμβολίου, όπως δεν υπάρχει και για τα εμβόλια άλλων λοιμώξεων.

Πηγη: healthyvoice.gr