Με πόσο δανείζονται Μυτιληναίος, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis και άλλοι…

Σε καθοδική τροχιά είναι το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις. Η Μυτιληναίος δανείστηκε με επιτόκιο 2,5% για ομόλογο 500 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας λήξης το 2024, όταν το 2017 είχε εκδώσει επίσης ομόλογο 5ετούς διάρκειας 300 εκατ. ευρώ και λήξεως 27/6/2022 με επιτόκιο 3,1%. Ήδη, η απόδοση αυτού του ομολόγου λήξεως 27/6/2022 έχει υποχωρήσει στο 2,66% σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και απέχει μόλις 16 μονάδες βάσης (0,16%) από την απόδοση του τελευταίου ομολόγου. Αν μάλιστα λάβει κάποιος ότι οι τόκοι από το ομόλογο, που είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών φορολογούνται με 15% τότε η καθαρή απόδοση διαμορφώνεται σε περίπου 2,2% (υπάρχουν βέβαια και οι προμήθειες αγοράς του ομόλόγου που μειώνουν περεταίρων την καθαρή απόδοση).
Εκτός από τη Μυτιληναίος και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει ομόλογα που οι αποδόσεις τους έχουν υποχωρήσει σημαντικά και ακόμα χαμηλότερα, καταγράφοντας τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Από τα ομόλογα που έχουν εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεχωρίζει αυτό της Coral, της θυγατρικής του ομίλου Motoroil. Το ομόλογο εκδόθηκε το 2018 και είναι πενταετούς διάρκειας. Φέρει αρχικό κουπόνι (επιτόκιο) 3%, αλλά η απόδοσή του έχει υποχωρήσει σε μόλις 1,25%. Με άλλα λόγια η εταιρεία αν ξαναβγεί μπορεί να δανειστεί με επιτόκιο γύρω από το 1,25%.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή καταγράφεται η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην εταιρεία Housemarket που ανήκει στον όμιλο Fourlis και εκμεταλλεύεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ. Η εταιρεία εξέδωσε ομόλογο πενταετούς διάρκειας το 2016 με κουπόνι 5%. Σήμερα, η απόδοσή του έχει υποχωρήσει στο 2,29%.
Παρόμοια στο 2,29% είναι η απόδοση για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή που εκδόθηκε πρόσφατα (2019) με κουπόνι 2,6% και είναι ακόμα μεγαλύτερης διάρκειας δηλαδή επτά χρόνια και λήξεως το 2026. Με άλλα λόγια, η Τέρνα Ενεργειακή δανείστηκε με κόστος 2,6% για τα επόμενα επτά χρόνια.
Στο 2,55% έχει πέσει και η απόδοση του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα που εκδόθηκε το 2018 και είναι επταετούς διάρκειας. Το ομόλογο έχει κουπόνι 3,95%.
Kάτω από 2,5% και συγκεκριμένα στο 2,45% έχει υποχωρήσει και η απόδοση του ομολόγου της Aegean Air. Το ομόλογο είχε εκδοθεί το 2019, είναι επταετούς διάρκειας και φέρει κουπόνι 3,6%.

Μεγάλες αποδόσεις μεγάλος κι ο κίνδυνος

Βέβαια, υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ομόλογα που οι αποδόσεις τους έχουν εκτοξευτεί σε διψήφια ποσοστά λόγω ειδικών γεγονότων που αυξάνουν τον επενδυτικό κίνδυνο γιατί δημιουργούν αμφιβολίες για την τρέχουσα και μελλοντική εξέλιξη των δραστηριοτήτων τους.

Η απόδοση του ομολόγου της εταιρείας B&F έχει αυξηθεί στο 7,42% όταν κατά την έκδοση το επιτόκιο που την συνόδευε ήταν επίσης υψηλό στο 4,95%. Η εταιρεία είναι κερδοφόρος, αλλά πλέον οι τόκοι τρώνε σημαντικό μέρος των κερδών της.
Τέλος, υπάρχουν και τα τρία ομόλογα της εταιρείας MLS, με αποδόσεις που ανάλογα με τις λήξεις και τις ειδικές συνθήκες γύρω από την προσφορά και τη ζήτηση κυμαίνονται από 8,98% και 16,1% έως 27,38% με λήξεις το 2024, το 2020 και το 2022 αντίστοιχα. Βέβαια τέτοιες διακυμάνσεις σε ομόλογο ίδιας εταιρείας είναι σπάνιες και αντανακλούν αφενός τον κίνδυνο αφετέρου το χαμηλό βάθος της αγοράς με την έννοια ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός συναλλασσόμενων για να επιφέρει μια ισορροπία ανάμεσα στις πολύ διαφορετικές τιμές μεταξύ των διαφορετικών εκδόσεων ομολόγων της εταιρείας.