Με ρεκόρ επέστρεψε η αγορά κατοικίας στη Βρετανία τον Αύγουστο – Στα 224.123 λίρες η μέση τιμή

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να κατέγραψε την μεγαλύτερη ύφεση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης το δεύτερο τρίμηνο (-20,4%) και να δέχεται σημαντικές επιπτώσεις λόγω Brexit, όμως η αγορά κατοικίας συνεχίζει να ανθίσταται και να εκπλήσσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του που ανακοίνωσε η Nationwide, που αποτελεί βασικό χρηματοδότη στεγαστικών δανείων, οι τιμές των βρετανικών σπιτιών έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο. Η αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία ανέκαμψε απότομα μετά την άρση του lockdown που είχε επιβληθεί για να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Nationwide είπε ότι η μέση τιμή ενός σπιτιού έφτασε τις 224.123 λίρες (299.876 δολάρια) τον Αύγουστο.

Οι τιμές αυξήθηκαν 2% έναντι του Ιουλίου, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 2004. Μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ τη μέση πρόβλεψη για αύξηση 0,5% που είχε εκτιμηθεί σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο οι τιμές αυξήθηκαν 3,7%. Η δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ετήσια αύξηση 2,0%.

«Οι τιμές των κατοικιών έχουν αναστρέψει τις απώλειες που καταγράφηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο και βρίσκονται σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Να σημειωθεί πως στους αγοραστές σπιτιού δόθηκε ένα κίνητρο από την κυβέρνηση και τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Rishi Sunak, ο οποίος μείωσε το φόρο για τις αγορές κατοικιών τον Ιούλιο προσπαθώντας να βοηθήσει την ευρύτερη οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 20,4% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από την Τράπεζα της Αγγλίας έδειξαν επίσης ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απροσδόκητα έντονα τον Ιούλιο.

«Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές αναμένουν ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα αποδυναμωθούν σημαντικά στα επόμενα τρίμηνα ως αποτέλεσμα των μεταγενέστερων συνεπειών της πανδημίας και καθώς τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης θα μειωθούν», δήλωσε ο Γκάρντνερ.

“Εάν αυτό συμβεί, πιθανότατα θα μείωνε την οικιστική δραστηριότητα για άλλη μια φορά στα επόμενα τρίμηνα.”