Μεγάλου: Στόχος της Πειραιώς η επιστροφή στην κερδοφορία

O στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και να επιστρέψει στην κερδοφορία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά τη Γενική της Συνέλευση.

Επιγραμματικά, οι στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς, όπως προσδιορίστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, είναι η μείωση των κόκκινων δανείων σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, η επάνοδος στην κερδοφορία, αλλά και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 5 δισ. ευρώ έως το 2020.

Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, ο στόχος για χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ φέτος θα επιτευχθεί, καθώς στόχος της Τράπεζας είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Μεγάλου ανέφερε, επίσης, ότι στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup αναμένεται βελτίωση της ρευστότητας, ενώ χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup «ευκαιρία και ανάσα» για την οικονομία.

Αυτό, όπως είπε, αποτυπώθηκε και στις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους που ακολούθησαν.

Ο κ. Μεγάλου είπε ακόμη ότι οι τράπεζες είναι στο σωστό δρόμο για τη μείωση των κόκκινων δανείων από το υψηλό επίπεδο των 107 δισ. στο οποίο βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια κάτω από τα 60 δισ. στο τέλος του 2019.

«Οι στόχοι που έχουμε αναλάβει έναντι του SSM επιτυγχάνονται», τόνισε επίσης ο κ. Μεγάλου. Μεταξύ αυτών, είναι η απομόχλευση από στοιχεία του ενεργητικού, η μείωση του δικτύου που σήμερα αριθμεί 574 καταστήματα, η πώληση δύο μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων, το ένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις, που ανοίγει νέους δρόμους για τη ελληνική αγορά

«Στόχος στο πλαίσιο της Ατζέντας 2020 να είμαστε η πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα «κόκκινα» δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα»

«Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι απολύτως σημαντικό να μειώσουμε το ποσοστό, έχουμε συμφωνήσει στόχους που θα πετύχουμε για το 2019 και θα συνεχίσουμε και το 2020, το 2021 και το 2022», ανέφερε ακόμη ο κ. Μεγάλου.

Και συμπλήρωσε: «Για να φτάσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό θα πάρει ένα χρονικό διάστημα. Θα χρησιμοποιήσουμε και πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις και πλειστηριασμούς και ρευστοποιήσεις περιουσίας επιχειρήσεων που δεν μπορούν να δημιουργήσουν αξία. Στόχος μας είναι να πετύχουμε τον καλύτερο συνδυασμό».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Axon, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι και στην Axon η προσπάθεια είναι η αναδιάρθρωση.

«Υπάρχει αξία στην εταιρεία. Στόχος μας είναι να την εξυγιάνουμε και να επανέλθει στην κερδοφορία», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Στο μυαλό μας είναι το συμφέρον των μετόχων… Από Μη Εξυπηρετούμενα 32 δισ. στόχος είναι να πάρουμε όσα περισσότερα γίνεται μέσα από την πώληση πακέτων ή μέσα από την αναδιάρθρωση εταιρειών».

«Θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της τράπεζας και των μετοχών της. Είναι μαραθώνιος μετ’ εμποδίων», υπογράμμισε.

«Έχουμε ένα πολύ καλό ΔΣ,  εφάμιλλο ευρωπαϊκών τραπεζών, με διαδικασίες ελέγχου υψηλών προδιαγραφών», τόνισε επίσης, ενώ πρόσθεσε: «Με πλαισιώνει μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία. Θα δουλέψουμε σκληρά για αυτό που αξίζει να είναι η Πειραιώς».