Μην ξεχνάμε τη γρίπη – 6 νέοι θάνατοι σε μια εβδομάδα – Στους 90 οι νεκροί

Συνεχίζεται η παρουσία και της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι κύρια πηγή ανησυχίας για τη Δημόσια Υγεία αυτή την περίοδο αποτελεί ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 2-8 Μαρτίου στην Ελλάδα καταγράφηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της εποχικής γρίπης στους 90.

Η χώρα μας παραμένει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης αν και το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται πτωτική τάση.

Οι ιοί που συν-επικρατούν είναι οι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2).

Κατά την εβδομάδα 2–8 Μαρτίου 2020 στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 206 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 47 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 21 ήταν τύπου Α και τα 26 ήταν τύπου Β.

Από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης το Φθινόπωρο του 2019 μέχρι και τις 8 Μαρτίου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 238 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 217 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Τα 186 ανήκουν σε κλινική ομάδα  υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 81.
Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι 139 άνδρες και 78 γυναίκες, μέσης ηλικίας 59,3 ετών.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ πρόκειται για 11 άνδρες και 10 γυναίκες, μέσης ηλικίας 74,1 ετών. Τα 18 από τα 21 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 7.

Αναφορικά με τους 90 θανόντες εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, οι 72 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 18 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 53 άνδρες και 37 γυναίκες, μέσης ηλικίας 68,1 ετών. Από τα 86
κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 ιός γρίπης τύπου Β. Τα 83 από τα 90 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη αλλά εμβολιασμένοι ήταν οι 33.