Η πανδημία δεν περιορίζει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοάκης από το βήμα της Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι απέναντι στον κοροναϊό προκρίναμε τη δημόσια Υγεία.
Τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, είναι να προσφέρει σημαντικές ασπίδες σε εργαζόμενους και άνεργους που πλήττονται από τον κοροναϊό ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
«Οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω της πανδημίας δεν περιορίζουν τις δικές μας μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση καθώς και το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο το οποίο – όπως είπε – λύνει χρόνια προβλήματα όπως οι παρεκκλίσεις από τις εκτός σχεδίου δόμηση.
«Είμαστε συνεπείς στη συμφωνία μας με τους πολίτες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ακόμη πως τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, ανέφερε, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.
Γνωρίζουμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από όλες τις διεθνείς έρευνες, «ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή» για να συμπληρώσει «Κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών».
«Ωφελεί σχεδόν 2 εκ εργαζόμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1000 ευρώ. Και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2000 ευρώ. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση για τη μισθωτή εργασία η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας» είπε.
Περιλαμβάνει και «ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να σταθώ σε κάποιες σημαντικές. Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει ότι θα δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για μία σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «σημαντικό νομοσχέδιο» το οποίο «προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων» στη «συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών».
«Παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Κάνει πράξη ό,τι λέει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που έγινε πριν λίγη ώρα.
«Πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε την πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕ. Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» συμπλήρωσε.
Για επιστρεπτέα προκαταβολή: εξαιρετικά επιτυχημένο μέτρο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Μόλις προχθές, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατ. Από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα δουν 700 εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους. Σε λιγότερο από μια εβδομάδα η κυβέρνηση στήριξε με πραγματική ρευστότητα παραπάνω από 220.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
«Απέναντι σε όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει τεκμηριωμένη πρόταση. Λέει «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση. Ακούμε όμως κι έναν πολλαπλασιασμό. Δίνουν πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Δεν χτίζεται αξιοπιστία σε μαι εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή πολιτικό λόγο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: «Οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για την αμοιβαία ευημερία. Αυτή είναι η πολτiης μας. Είναι δίκαιη. Στρέφει το βλέμμα σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο».