Μητσοτάκης σε Bloomberg: Πρόταση για βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου

Στο σχέδιο έξι σημείο το οποίο εισηγήθηκε στην ΕΕ, με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αγορές φυσικού αερίου δεν αντανακλούν πλέον την προσφορά και τη ζήτηση, και γι΄ αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «πρέπει να παρέμβουμε δραστικότερα για να αποφύγουμε ακραίες διακυμάνσεις» των τιμών.

«Είναι μία τολμηρή πρόταση» παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά αύριο στις Βερσαλλίες.

Ακραία κατάσταση

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ακραία κατάσταση», η οποία αντανακλάται στους λογαριασμούς ρεύματος, που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, επιδοτεί του λογαριασμούς.

Οι ακραίες τιμές του αερίου σημειώνονται ενώ η προμήθειες δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά και γι΄ αυτό ο ίδιος, όπως είπε, προτείνει μία βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στη δομή τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσο διαθέτουμε», καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει τις εξαγωγές.