Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο». Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στον τηλεοπτικό αταθμό Alpha.

Για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκληθήκαμε και επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Είπε επίσης ότι επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε: «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».
Επισήμανε μάλιστα ότι το ζήτημα αφορά συνολικά την Ευρώπη καθώς ο αγωγός EastMed είναι σημαντικός. «Στην Τουρκία δεν αρέσει γιατί θέλει να είναι γεωπολιτικός παίκτης. Την Ευρώπη τη συμφέρει να έχει έναν τέτοιο αγωγό», συμπλήρωσε.
Ανέφερε επίσης για την Τουρκία ότι «το να εκδηλώνεσαι με προκλητικότητα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι πολιτικά απομονωμένος» και τόνισε πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης το καταδίκασαν σαφώς οι ΗΠΑ, είπαν ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ και ο Μ. Πομπέο είπε ότι η Αμερική εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδος.
«Ουδέποτε είχαμε τόσο ισχυρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών συμφερόντων», συνέχισε ενώ ρωτήθηκε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία στείλει σεισμογραφικό πλοίο όπως λέει. «Ό,τι χρειάζεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», δήλωσε.
Επίσης δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του διαλόγου του με τον Ντ. Τραμπ αλλά ανέφερε ότι κατέστησε σαφές ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. «Αυτό έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και συνολικά από την αμερικανική ηγεσία», ανέφερε σημειώνοντας πως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία έχουν κανένα όφελος από κλιμακούμενη ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πρόσθεσε ότι παρά τις ρητορικές εξάρσεις του Τ. Ερντογάν εξακολουθούν τα κανάλια της επικοινωνίας μας να είναι ανοικτά και πως υπάρχει οδικός χάρτης για το πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ένταση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας»

«Στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, η πρόθεσή μας είναι αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση κοινή συναινέσει, γιατί να μην καταλήξουμε να λυθεί νομικά με προσφυγή στη Χάγη; Το λέμε με τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα θέματα να συζητήσουμε» και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να πάει η χώρα στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για τη στήριξη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή ενώ για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να διαχειριστούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. Αν χρειαστεί όμως ξέρουμε πώς να την διαχειριστούμε».
Επιπλέον ανέφερε ότι η στήριξη του Κογκρέσου στην Ελλάδα είναι ισχυρή, της Γερουσίας πανίσχυρη και ότι με τον Ντ. Τραμπ έχει μια καλή προσωπική χημεία.