Μυτιληναίος: Πάνω από 20% η πτώση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο, αλλά θα έρθει χρήμα χωρίς προηγούμενο

«Είμαστε σε μια εποχή που η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία. Όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να καλυφθούν τα προβλήματα της αγοράς», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος συντόνισε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης του Κύκλου Ιδεών, με θέμα η « Πανδημία και η επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία». Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κώστας Κωστής, καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος MYTILINEOS, Γιώργος Προκοπάκης  οικονομικός αναλυτής (πρώην πρόεδρος ΕΡΤ) και σύμβουλος επιχειρήσεων και Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ, και διευθύνων σύμβουλος Electra Hotels & Resorts.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «δεν θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν μπήκαμε στην κρίση, ούτε όταν θα βγούμε» ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία μπορεί να αγγίξει και το 35%, με το Μεξικό να ακολουθεί. Σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να συγκροτήσει μια μεγάλη οικονομική δύναμη πυρός, εντούτοις η πολιτική αντιμετώπιση» της πανδημίας περνά μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε οικονομική κρίση και -σε κάθε περίπτωση- δυτικές χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να μετράνε πτώματα με ευρώ» και τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πάρα πολύ μεγάλες. Προσδιόρισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους την καθίζηση του ΑΕΠ «να ξεπερνά το 20%, ίσως και παραπάνω». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση “απείρως καλύτερα και γι᾽ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε” και σημείωσε πως σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης. «Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα, σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό για τελείως εξωγενείς παράγοντες» ανέφερε ο κ Μυτιληναίος.

Επίσης, είπε πως η επόμενη ημέρα ίσως επιφυλάσσει κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις διότι «είναι τόσο πολύ το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως που αυτό το χρήμα όταν περάσουμε τον πάτο της κρίσης θα αρχίσει να φαίνεται στην οικονομία και θα ωφελήσει την οικονομία το κράτος και τις επιχειρήσεις».

Ο καθηγητής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής εκτίμησε ότι «οι διεθνείς συνδέσεις έχουν αρχίσει να αποσυναρμολογούνται η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη και οδηγεί σε από-παγκοσμιοποίηση».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το εθνικό τουριστικό brand της Ελλάδας, που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη αν και εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος άμεσα θα χρειαστεί 1,5-2 δις ευρώ, για να επανεκκινήσει.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Φωκίων Καραβίας, λέγοντας πως πρόκειται για την πιο σοβαρή κρίση μετά το 1929 αφού «για πρώτη φορά έχουμε ένα πλήρες lockdown της παγκόσμιας οικονομίας». Ο κ. Καραβίας προσδιόρισε τρεις παράγοντες ευοίωνων προοπτικών την επόμενη ημέρα. Όπως είπε η Ελλάδα κερδίζει τις εντυπώσεις διεθνώς σε υγειονομικό επίπεδο και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία αύριο, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεγάλες ανάγκες αναχρηματόδοτησης του χρέους και το τραπεζικό σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με το 2008.