Νέες καταγγελίες κατά ACS από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής

Νέες καταγγελίες εκτόξευσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής (Σ.Ε.Τ.ΤΑ.) κατά της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του προσωπικού ενώ η διοίκηση της εταιρείας ζητά από το προσωπικό να εργαστεί και τα Σαββατοκύριακα.

Χιλιάδες συνάδελφοί μας στον κλάδο των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών καθημερινά δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Μέσα στον κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι και ταυτόχρονα να γίνουν «εστία μετάδοσης» του κορονοϊού, αφού είτε οι διανομείς μεταφέρουν χιλιάδες αποστολές σε αντίστοιχα σημεία, οι διαλογείς τα κατανέμουν σε χώρους που πραγματοποιείται απολύμανση στην καλύτερη των περιπτώσεων μια στο τόσο, οι συνάδελφοι στην εξυπηρέτηση έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο όταν παραλαμβάνουν ή παραδίδουν αποστολές στα γκισέ των καταστημάτων. Αν αναλογιστεί κανείς ένα αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους, πόσα χέρια αλλάζει από τον αποστολέα στον παραλήπτη, σε πόσους χώρους εναποθέτετε εύκολα αναλογίζεται το υπαρκτό κίνδυνο που υπάρχει, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος όταν συνυπολογίσουμε ότι μπορεί χιλιάδες συμπολίτες μας να είναι φορείς του κορονοϊού, και λόγω της ανυπαρξίας και των ελλείψεων του συστήματος υγείας, δεν έχουν κάνει το τεστ για να γίνει η διάγνωση ακόμη και αν έχουν ορισμένα από τα συμπτώματα, αν δεν έχουν να πληρώσουν 100 και 200 για να εξεταστούν σε ιδιωτικό εργαστήριο.

Η κατάσταση στην ACS, δεν είναι διαφορετική. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Καλούνται οι συνάδελφοι είτε εργάζονται στην μητρική εταιρία είτε σε franchise να εργαστούν πέραν του ωραρίου σχεδόν καθημερινά. Οι ουρές στα καταστήματα, τεράστιες, ενώ δεν τηρούνται καθολικά τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (τοποθετημένα plexiglass στις θυρίδες, απόσταση 1 μέτρου στην ουρά, ο ανάλογος κόσμος σε αντιστοιχία με τα τ.μ. εντός της θυρίδας). Στην διαλογή, αντίστοιχή κατάσταση, δεκάδες συνάδελφοι, ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς χωρίς να τηρούνται αποστάσεις, να αερίζεται επαρκώς κ.α.)

Οι πιέσεις για να βγει αυτός ο τεράστιος όγκος δουλειάς, για να αυγατίσουν τα κέρδη της εταιρίας, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οδηγούν στην εξάντληση των συναδέλφων. Αποκορύφωμα των πιέσεων αυτών ήταν την Παρασκευή η εργοδοσία της ACS να πιέζει τους εργαζόμενους να εργαστούν και το Σαββατοκύριακο. Πώς αλλιώς θα βγει η δουλειά με λιγότερο κόστος. Ούτε που περνάει από το μυαλό της εργοδοσίας, να προσληφθεί προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, κοστίζει παραπάνω. Όπως κοστίζει να τηρούνται και όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζόμενων, γιατί θα πάει πίσω η δουλειά, θα αργήσει να γίνει η είσπραξη.

Το κυνήγι του κέρδους είναι αδυσώπητο, μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζει η τάξη των εργοδοτών τίποτα. Τώρα που βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερα οι εταιρίες ταχυμεταφορών αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα που οι δουλειά έχει αυξηθεί λόγω πανδημίας και της αδυναμίας να πραγματοποιηθούν πολλές εμπορικές συναλλαγές με άλλο μέσω η ACS ανακοίνωσε αυξήσεις στα τιμολόγια, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που προκύπτει σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Τις οποίες αναγκάστηκε και πήρε πίσω λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, υπό τον φόβο να δυσφημιστεί η εταιρία και ο πρόεδρος το ΣΕΒ, που είναι ιδιοκτήτης.

Το συμπέρασμα εύκολο και ασφαλές, πανδημία, χιλιάδες ασθενείς, δεκάδες νεκροί στην χώρα, τρομερές ελλείψεις για το δημόσιο σύστημα υγείας και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους για να τζιράρουν παραπάνω από αυτά που υπολόγιζαν, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους. Σε αυτό ο κ. Φέσσας ως πρόεδρος του ΣΕΒ, με το παράδειγμά του δίνει γραμμή στους βιομήχανους, τα αφεντικά στην χώρα.

Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει την στάση της εργοδοσίας της ACS, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό. Να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΤΑ, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε και αυτήν την περίοδο της πανδημίας που κυριολεκτικά η εργοδοσία στον κλάδο ξεσαλώνει, με την κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι τους, αφού καθημερινά με ΠΝΠ νομοθετεί για τα δικά τους συμφέροντα.