Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε το Σάββατο τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο 24/4/2021 ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνιστούν γενοκτονία, μια ιστορική δήλωση που αναμένεται να εξοργίσει την Τουρκία και ενδεχομένως να επιδεινώσει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση αυτή, σε μεγάλο βαθμό συμβολική, η οποία απομακρύνεται από την επί δεκαετίες προσεκτικά βαθμονομημένη γλώσσα του Λευκού Οίκου, πιθανότατα θα γιορταστεί από την αρμενική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν βαθιές πολιτικές διαφωνίες σε πολλά θέματα.

Οργή Τσαβούσογλου

Άμεση ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. Με ένα οργισμένο μήνυμα του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: “Τα λόγια δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα και από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη”, έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία απορρίπτει ολοκληρωτικά αυτή τη δήλωση (την αναγνώριση της γενοκτονίας) καθώς βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό.