Ο Χάρης Θεοχάρης και η δήθεν μεγάλη συμφωνία με την TUI

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

O υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε την Δευτέρα 29 Ιουνίου από την Κω ότι σύναψε μία μεγάλη συμφωνία με τον Sebastian Ebel, μέλος του Executive Board του Ομίλου TUI, που έχει σημαντικό μερίδιο στον διαμοιρασμό των τουριστών στην Ευρώπη, ότι θα φέρει στην Ελλάδα τουλάχιστον τους μισούς ταξιδιώτες από αυτούς που μας έφερε πέρυσι. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως γη Bild έχουν λίγο διαφορετικό ρεπορτάζ για το τι προηγήθηκε και κάνουν αναφορές σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών δηλαδή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού και του μεγάλου γερμανού tour operator, ο οποίος απείλησε να μην στείλει καν τουρίστες στην Ελλάδα.

Η γερμανική Bild έχει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρει ότι TUI απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της στην Ελλάδα. Ο λόγος ήταν η διαμάχη για μια οδηγία καραντίνας που παρουσίασε η ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στα αεροδρόμια σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν σε ξενοδοχεία σε καραντίνα 36 ωρών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Θα έπρεπε να φροντίσουν οι ίδιοι για τη διατροφή τους και δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild μάνατζερ της TUI διαπραγματευόταν την Δευτέρα με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας ότι με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα. Η TUI απείλησε ανοιχτά με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός τηλεφώνησε εσπευσμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εν τέλει υπαναχώρησε. Ο κανονισμός που αφορά την καραντίνα αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο Sebastian Ebel της TUI βρέθηκαν στην Κω, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της TUI και της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι οποίες από κοινού προσέφεραν μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών σε ιατρικό προσωπικό από τη Γερμανία.

  • Για το ίδιο θέμα, δηλαδή των διακοπών στην Ελλάδα η Βerliner Zeitung αναφέρεται στο έντυπο που ζητείται από τους τουρίστες να συμπληρώσουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι όσοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα θα είναι άτυχοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «η Ελλάδα αυστηροποίησε αιφνιδιαστικά την πολιτική στο πεδίο του κορωνοϊού. Και για τους τουρίστες από τη Γερμανία ισχύει από 1ης Ιουλίου μια υποχρεωτική φόρμα, η οποία υπάρχει μόνο στα αγγλικά και μπορεί να έχει συνέπειες.
  • «Προσοχή» συστήνει στους τηλεθεατές του το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV που αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Οι παραθεριστές πρέπει να δηλώνονται».
  • «Δειγματοληπτικά τεστ: είσοδος για τους παραθεριστές μόνο με barcode» γράφει σε άρθρο της η Rheinische Post που σημειώνει ότι «από την Τετάρτη οι τουρίστες στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλλονται σε μια πολύπλοκη διαδικασία εισόδου στη χώρα. Εάν ένας ταξιδιώτης πρέπει να μπει σε προληπτική καραντίνα ή όχι κρίνεται μόλις κατά την άφιξη».

Συμφωνία ή απλό μνημόνιο συναντίληψης; 

Τα παραπάνω ρεπορτάζ δεν τα είχαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της Deutsche Welle. Αντί αυτών των γεγονότων στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε η μεγάλη «συμφωνία» με την TUI! 
Το κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα τηρηθεί είναι ένα ερώτημα, αλλά μπορεί να μην έχει και καμία σημασία ακόμα κι αν τηρηθεί. Γιατί ακόμα κι να τηρηθεί τί τιμές θα ζητήσει η TUI; Και αυτές τις τιμές θα τις αποδεχθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία; Υπάρχουν κάποιοι όροι που να δεσμεύουν τις δύο πλευρές και ποιοί είναι αυτοί;

Πρόκειται για συμφωνία με δεσμευτικούς όρους ή κάποιο μνημόνιο συναντίληψης;

Συνεπώς, η «συμφωνία» έχει πολλές άγνωστες παραμέτρους.