Ο Γερμανός πρέσβης αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι η «απόρριψη» του ευρωομολόγου δεν είναι κατηγορηματική!

O Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ερνστ Ράιχελ [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ]

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει την άποψη ότι η απόρριψη από τη χώρα του της έκδοσης ευρωομολόγου δεν είναι κατηγορηματική, θυμίζοντας σε κάποιους το «ολίγον έγκυος». Δεν γνωρίζουμε εάν αισθάνονται τύξεις οι Γερμανοί και πρόκειται να αλλάξουν στάση στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ωστόσο μέχρι τώρα έχουν απορρίψει την έκδοση ομολόγου.

Ο κ. Ράιχελ αναφέρει στην Καθημερινή ότι η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου συνεχίζεται και ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κατά νου, πως η απάντηση στην κρίση με τον κορονοϊό πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, στέλνει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ. Η απόρριψη του ευρωομολόγου σε καμία περίπτωση δεν ήταν κατηγορηματική, τονίζει ο Γερμανός πρέσβης. Πέραν τούτου, υπογράμμισε, ισχύει ότι η ΕΚΤ, με πρόεδρο την κ. Λαγκάρντ, είναι αυτή που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης και όχι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας ή η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έκανε ο Ερνστ Ράιχελ στα οικονομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και επισήμανε παράλληλα ότι οι κανόνες για τα ελλείμματα που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη ανεστάλησαν.

Μιλώντας για την πρώτη αντίδραση της Ευρώπης στην πανδημία του κορονοϊού, ο Ερνστ Ράιχελ παρατήρησε ότι τις πρώτες ημέρες της κρίσης, πολλά κράτη έσπευσαν να επιβάλουν εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμπλήρωσε ότι αυτό ήταν αναγκαίο, «διότι δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε αρκετά γρήγορα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Βιαστική απόφαση η απαγόρευση από τη χώρα του εξαγωγών υγειονομικού υλικού 

Επισημαίνει πως «κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να παγιωθεί» και παραδέχθηκε ότι «η αιφνίδια απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού από μερικά κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ήταν μια τέτοια βιαστική απόφαση». Συνεχίζοντας επισήμανε πως η απόφαση αυτή των κρατών «ευτυχώς αντικαταστάθηκε από ενιαία ευρωπαϊκά μέτρα». Στην κατεύθυνση αυτή, μίλησε για «εντυπωσιακά παραδείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» αναφέροντας ενδεικτικά ότι νοσοκομεία από όλη τη Γερμανία δέχονται ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ από τη Γαλλία και την Ιταλία, των οποίων τη διακομιδή αναλαμβάνει εν μέρει η γερμανική πολεμική αεροπορία. Αντίστοιχα, προσέθεσε, «κατά την επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών υπηκόων που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό, μεταφέρθηκαν και πολίτες από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Στη συνέχεια, ο Γερμανός πρέσβης έκανε λόγο για συκοφαντική κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Eνωση και σημείωσε: «Αν τη συγκρίνουμε με τις σχετικά περιορισμένες και εν μέρει αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ενέργειες άλλων κρατών, έχω την εντύπωση ότι εδώ παίζει ρόλο και η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου».

«Ενδείξεις» χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Τούρκων στον Έβρο 

Απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες που έχει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις ταραχές στα ελληνικά σύνορα, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα είπε πως «για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κατάσταση στον Έβρο υπάρχουν πράγματι αρκετές ενδείξεις». Προέταξε ως τη μόνη εναλλακτική για να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοιες κρίσεις, μια συμφωνία με την Τουρκία. Αφού αναγνώρισε ότι η Τουρκία «έχει συμβάλει πολύ στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών», διαμήνυσε ότι αυτό ωστόσο «δεν σημαίνει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να υποκύπτουμε σε κάθε απαίτηση από τουρκικής πλευράς».

Καταληκτικά, ο Ερνστ Ράιχελ έστειλε το μήνυμα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο κατά τη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, όπως π.χ. με την υποδοχή παιδιών από τα νησιά, και επισήμανε πως και οι δύο χώρες επιθυμούν να αναθεωρηθεί το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.