Ο Jeff Bezos σπάει όλα τα ρεκόρ και γίνεται ακόμα πλουσιότερος με την περιουσία του να ξεπερνάει τα $180 δισ.

Τα πράγματα πάνε καλά για τον Jeff Bezos. Οι μετοχές της Amazon, της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και υπολογιστικού νέφους που ίδρυσε πριν από 26 χρόνια, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τιμών όλων των εποχών την τελευταία εβδομάδα (6-10 Ιουλίου 2020), ωθώντας την χρηματιστηριακή της αξίας στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ναι σωστά διαβάσατε. Πάνω από πέντε φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος. Αυτό ανεβάζει τη συνολική περιουσία του Bezos (κατέχει το 11,1% της εταιρείας ή 177 δισ. δολ.) σε πάνω από περίπου 180 δισ. δολάρια, ποσό που σύμφωνα με το Forbes είναι το υψηλότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών που παρακολουθεί την αξία της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων.

H εξέλιξη της τιμής της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρονικού Amazon (σε δολάρια).

Αρχικά, η μετοχή της Amazon υπέστη μείωση 15% τις πρώτες δυόμισι εβδομάδες του Μαρτίου, όταν ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και οι αγορές έπεσαν. Έκτοτε, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο, εκτοξεύθηκαν πάνω από 80% σε σχέση με την χαμηλή τιμή της 12ης Μαρτίου, καθώς οι καταναλωτές συρρέουν στο αχανές ηλεκτρονικό μαγαζί για να
αγοράσουν αγαθά από το διαδίκτυο και όχι από φυσικά καταστήματα.

Ο Bezos πήρε για πρώτη φορά τον τίτλο του πλουσιότερου ατόμου στον κόσμο τον Ιούλιο του 2017, αν και διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, καθώς η Amazon ανέφερε μεγάλη απώλεια στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου την ίδια ημέρα και η αξία της υποχώρησε, σπρώχνοντας προς τα κάτω και την περιουσίας του Bezos. Τον Οκτώβριο του 2017, ο Bezos ανέβηκε ξανά στην κορυφή μετά από μια ισχυρή άνοδο των κερδών της εταιρείας κατά το τρίτο τρίμηνο. Εκτοτε παραμένει σε αυτή τη θέση.
Έπειτα έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που εμφανίστηκε στη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών όλων των εποχών (Forbes 400) τον Οκτώβριο του 2018, με καθαρή αξία 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτό, ο συνιδρυτής της Microsoft ο Bill Gates, είχε τη θέση με το νούμερο 1 ανάμεσα στους πιο πλούσιους. Τώρα, ο Bezos είναι 70,2  δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος από τον Gates, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 110,4 δισ. δολαρίων.

Η πρώην σύζυγος, MacKenzie Bezos, 2η πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη

Ο Bezos μετέφερε το ένα τέταρτο του μεριδίου του στην Amazon στην πρώην σύζυγό του, την MacKenzie Bezos, ως μέρος του διακανονισμού διαζυγίου τους, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019. Η MacKenzie Bezos κατέχει τώρα 59,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον πλανήτη. Αν ο Jeff Bezos διατηρούσε αυτές τις μετοχές, το καθαρό του εισόδημα θα ήταν σήμερα περίπου 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Amazon και ο Bezos κατηγορήθηκαν για ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας και εργασίας εν μέσω της πανδημίας. Οι υπάλληλοι των αποθηκών άρχισαν να  διαμαρτύρονται δημοσίως για την έλλειψη πρωτοκόλλων ασφαλείας, με μερικούς να ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν ακόμα και όταν συνάδελφοί τους είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι της Amazon πραγματοποίησαν διαδικτυακή διαμαρτυρία ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους στην αποθήκη.
Από τότε η Amazon προσπαθεί να πείσει το κοινό ότι έχει κάνει επαρκείς αλλαγές στους χώρους εργασίας της. Επίσης ενημερώνει για τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας στις αποθήκες της. Παρά τις καταγγελίες των υπαλλήλων, οι δραστηριότητες  αναπτύσσονται και ο Bezos συνεχίζει να γίνεται πλουσιότερος.