Ο κορονοϊός δε σκιάζει τους διοργανωτές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αλλά η ευθύνη ανήκει στον υπουργό Βασίλη Κικίλια

Με αφορμή την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και στη χώρα μας και τα μέτρα που η πολιτεία έλαβε, φθάνοντας στο σημείο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς μάλιστα χώρους σε όλη τη χώρα και να κλείσει σχολείο στη Θεσσαλονίκη (κάνοντας χρήση του δικαιώματος που η Πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει στις αρχές για τη λήψη έκτακτων μέτρων), η οργανωτική επιτροπή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum, 5-8 Μαρτίου 2020) – που αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός και συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από δεκάδες διαφορετικές χώρες – έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους συνέδρους, αναφέροντας ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά και ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.
Η ενημέρωση έγινε διότι επικρατεί εύλογος προβληματισμός σε κύκλους των συνέδρων για τον τρόπο που το συνέδριο αντιμετωπίζει το ζήτημα του κοροναϊού, λόγω της έλευσης χιλιάδων ξένων από χώρες του εξωτερικού και τη συσσώρευση χιλιάδων προσώπων στους στενούς χώρους του συνεδρίου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που εστάλη, τα μέτρα που η οργανωτική επιτροπή λαμβάνει είναι:
1. «ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με τα ταξίδια και τις μεγάλες συναθροίσεις» και
2. «παρακολουθούμε τις υποδείξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ενημερωνόμαστε διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης»
3. Λαμβάνει μέτρα υγιεινής, τα οποία περιγράφει στο σημείωμα.

Η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία και στον υπουργό Υγείας

H ψύχραιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων του συνεδρίου των Δελφών – επιλεκτικά καθώς δεν εστάλη σε όλους συμπεριλαμβανομένου των δημοσιογράφων – αφήνει κενά διότι οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περιγράφουν μία προετοιμασία εβδομάδων με συγκεκριμένες δράσεις και ρόλους για μαζικές συναθροίσεις, και όχι μία απλή προετοιμασία ημερών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του συνεδρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη βαραίνει την πολιτεία και πιο συγκεκριμένα τον υπουργό Υγείας ο οποίος πρέπει να λάβει απόφαση μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για την επιβολή των μέτρων περί απαγορεύσεων και περιορισμών, που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι μεταξύ των ομιλιτών του συνεδρίου ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τους διοργανωτές.
Ο υπουργός επίσης ευθύνεται όχι μόνο για το συγκεκριμένο συνέδριο αλλά για κάθε συνέδριο που ο διεθνής χαρακτήρας του μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Ακολουθεί απόσπασμα από το ενημερωτικό μήνυμα που εστάλη στους συνέδρους: 

Σας ενημερώνουμε ότι η έναρξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 12.00, με την ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κκ. Προκοπίου Παυλοπούλου.
Θεωρούμε χρήσιμο να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουμε για τον νέο κορονοϊό (COVID-19), ο οποίος εμφανίστηκε και στη χώρα μας.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με τα ταξίδια και τις μεγάλες συναθροίσεις, όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Επίσης, παρακολουθούμε τις υποδείξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και ενημερωνόμαστε διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης.
Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που προτείνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας πατώντας εδώ.

Ειδικότερα, στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το Φόρουμ θα διατίθεται:

  • Σήμανση για να σας υπενθυμίζει τις συστάσεις σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής
  • Ενισχυμένος καθαρισμός όλων των χώρων του Φόρουμ
  • Υγρό-αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών σε όλους τους δημόσιους χώρους
  • Ενίσχυση της παρουσίας υγειονομικού προσωπικού στον χώρο του Φόρουμ

Προβληματισμός για το οικονομικό φόρουμ των Δελφών λόγω κορονοϊού