Ο Nasdaq έβαλε φρένο σε μεγαλύτερη πτώση της Wall Steet: Απώλειες -1,8% για Dow Jones και -1,2% για S&P 500

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν τη Δευτέρα στη Wall Street, ολοκληρώνοντας μία μέρα σημαντικών απωλειών στα χρηματιστήρια από τη μία άκρη του Ειρηνικού στην άλλη, καθώς οι φόβοι για πιθανή επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για την συμμετοχή μεγάλων διεθνών τραπεζών σε ύποπτες συναλλαγές οδήγησαν σε αποστροφή από τον κίνδυνο των μετοχών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 509,72 μονάδες ή 1,8% κλείνοντας στις 27.147,70 μονάδες ενώ στη διάρκεια της ημέρας οι απώλειες είχαν ξεπεράσει τις 900 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 που είναι πιο αντιπροσωπευτικός υποχώρησε 1,2% και έκλεισε στις σε 3.281,06 μονάδες ενώ ο Nasdaq δεν πέρασε την βροχή, σχεδόν χωρίς να βραχεί καθώς έκλεισε μόλις 0,1% χαμηλότερα στις 10.778,80 μονάδες.

Η πτώση της Δευτέρας ουσιαστικά ακολουθεί την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας με τον S&P 500 να υποχωρεί επί τέσσερις συνεχείς ημέρες, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ετσι μέσα στο Σεπτέμβριο ο S&P 500 έχει μειωθεί περισσότερο από 6% ο Dow Jοnes έχει χάσει 4,5% και ο Nasdaq 8,5%.

Οι ανησυχίες για το κύμα του κορωνοϊού κορυφώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ένα lockdown είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Οι κορυφαίοι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι, χωρίς περαιτέρω δράση, το ποσοστό μόλυνσης της χώρας θα μπορούσε να φτάσει τα 50.000 κρούσματα ημερησίως.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές κορυφαίων τραπεζών έστειλαν τις μετοχές στην Ευρώπη στα τάρτατα (-8,76% η Deutsche Bank), επηρεάζοντας, αλλά σαφώς λιγότερο και τις αμερικανικές τράπεζες με την JP Morgan που αναφέρεται σε αυτές τις τράπεζες να υποχωρεί 3,3%.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κυκλοφόρησε τη δική της λίστα με «αναξιόπιστες οντοτήτες», μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των WeChat και TikTok.

Οι μετοχές της General Motors μειώθηκαν 4,8% μετά την παραίτηση του ιδρυτή της εταιρείας Nikola Trevor Milton από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Η αποχώρησή του πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση συνεργασίας των δύο εταιρειών και έστειλε τις μετοχές της Nikola χαμηλότερα κατά 19,3%.

Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες οδήγησαν την ευρύτερη αγορά σε αλλεπάλληλα  ρεκόρ και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου διορθώνουν πτωτικά επί τρεις εβδομάδες, ανέκαμψαν ελαφρά. Οι μετοχές της Apple αυξήθηκαν 3.03% και της Netflix 3,7%. Η Amazon σημείωσε μικρή άνοδο 0,19% και η Microsoft 1,1%.