Ο Ντάρεν Γουντς, CEO της ExxonMobil και η Ελλάδα

Ο Ντάρεν Γουντς (Daren Woods), CEO της  ExxonMobil, θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε όμως, κληρονόμησε πάρα πολλά προβλήματα και προκλήσεις. Θα τα καταφέρει; Οι μέτοχοι εξακολουθούν να του δίνουν πίστωση χρόνου.
Ο Ντάρεν Γουντς εξελέγη Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2017. Ο 54χρονος Γουντς εργάζεται στην Exxon από το 1992 ως αναλυτής σχεδιασμού και το 2012 τοποθετήθηκε ως  αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Corporation.
Ο προκάτοχος του, ο Ρεξ Τίλερσον είχε επιλεγεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, στην οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι άφησε πολλά προβλήματα στην εταιρεία, τα οποία ο Γουντς είχε να αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η μειωμένη παραγωγή και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες κόστισαν  στην ExxonMobil πάρα πολλά, ήταν μερικά από αυτά. Έχει γραφτεί πολλές φορές στον τύπο ότι κάποιες από τις επιλογές του Ρεξ Τίλερσον ήταν αυτές που οδήγησαν σε ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και στην κακή  πορεία της μετοχής της ExxonMobil και ο Γουντς έκανε και κάνει ότι μπορεί για να μαζέψει τις ζημιές και να την ξαναφέρει στην πρώτη θέση. Στις αρχές του 2018, πάντως, η ExxonMobil έχασε 200 εκατομμύρια δολάρια, όταν αποχώρησε από την κοινοπραξία με τη Rosneft, με την οποία θα εκμεταλλεύονταν  μαζί κοιτάσματα στη Θάλασσα Κάρα της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η πορεία της τιμής της μετοχής της ExxonMobil το τελευταίο έτος.

Η μετοχή της Exxon είχε υποχωρήσει κατά 18% από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γουντς τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ενώ της Shell έχει σημειώσει άνοδο 25% το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο Γουντς εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη  πίεση από τους επενδυτές και κάποιοι από αυτούς τον καλούν να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία. «Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η Exxon δεν τα πήγε τόσο καλά», σχολίαζε στον τύπο ο Χανκ Σμιθ, της Haverfor Trust, που διατηρούσε μετοχές της Exxon επί δύο δεκαετίες.
Η Exxon έχασε την πρώτη θέση της ενεργειακής εταιρείας με τα μεγαλύτερα κέρδη,  θέση στην οποία βρέθηκε η Shell. Ο Γουντς ωστόσο κατάφερε να καλύψει μέρος από όλες τις ζημιές, παρότι  η εταιρεία δεν εμφανίζει ακόμα ικανοποιητικά κέρδη. Οι περισσότεροι επενδυτές πάντως, εκτιμούν ότι αξίζει να περιμένουν ακόμα για να δουν αν θα αποδώσει η προσπάθεια του Γουντς, καθώς κληρονόμησε πάρα πολλά προβλήματα, αλλά ήταν και δεσμευμένος από πολλές (λάθος) αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης στην οποία χρεώνεται και η κάμψη.

Η σχέση της Ελλάδας και της Κύπρου με την ExxonMobil

Η Αθήνα μετά τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν, ειδικά την συμφωνία με την Λιβύη, ανησυχεί μεν, αλλά βασίζεται στο ότι θα την “σώσει” το γεγονός πως έχει αδειοδοτήσει την ExxonMobil για τα θαλασσοτεμάχιά της. Παράγοντες του ΥΠΕΞ λένε ότι στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι παρενοχλούν στα τεμάχια που δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες και όχι η αμερικανική ExxonMobil. Είναι αυτό άραγε πράγματι ένα ασφαλές κριτήριο; Θα δείξει ο χρόνος. Η κατάσταση της ExxonMobil πάντως αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει πολύ ευνοϊκή για την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο. Ως τώρα πάντως, ο Ντάρεν Γουντς δεν έχει δείξει ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον ο ίδιος, και ο πρώην αρμόδιος υπουργός, Γ,Σταθάκης συναντιόταν με πιο χαμηλόβαθμα στελέχη τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει 13 οικόπεδα στο  Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παραχωρήθηκαν τέσσερα οικόπεδα, δυο στο Ιόνιο και δυο νότια  της Κρήτης στα οποία μετέχουν η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil.

Κατά την υπογραφή σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ».

Στις 27 Ιουνίου 2019 ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα εκείνη, γιατί η Ελλάδα θα έκανε  “ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της”.
Ένα χρόνο πριν είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο  θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο αποτελείται από την την ExxonMobil (40%), την Total (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%).

Ο Ντάρεν Γουντς είχε συναντηθεί πριν από δύο χρόνια , στην Ουάσινγκτον,  με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το θέμα που είχαν συζητήσει ήταν η πρόοδος της πορείας υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας καθώς και ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών ενεργειακών εξελίξεων.

*Η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ExxonMobil εδρεύει στο Ίρβινγκ του Τέξας και αποτελεί προϊόν συγχώνευσης της Exxon και της Mobil.
https://corporate.exxonmobil.com/en/Company/Who-we-are/Our-history