Οι ξενοδόχοι ζητούν μείωση 20% αποδοχών από τους εργαζόμενους σε Επισιτισμό-Τουρισμό

Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Αδιέξοδο προέκυψε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα εργοδοτών και εργαζομένων για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο των ξενοδοχείων. Αιτία, η απαίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), να συμφωνηθεί μείωση αποδοχών 20% για το σύνολο του κλάδου. Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απαίτηση ως «πρόταση για μη υπογραφή σύμβασης απορρυθμίζοντας έτσι στον κλάδο τους όρους αμοιβής και εργασίας». Άλλωστε πρόκειται για μια πρόταση που κατατέθηκε εν μέσω καραντίνας και με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Η αντιπρόταση της πλευράς των εργαζομένων ήταν η ισχύουσα ΣΣΕ να μείνει ανέπαφη και να ανανεωθεί για άλλον έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εφικτό και έτσι η σύμβαση αναμένεται να καταλήξει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Απευθυνόμενη προς την ΠΟΞ, η ΠΟΕΕΤ διερωτάται: «Αλήθεια πώς θα ανοίξετε τα ξενοδοχεία σας του χρόνου και τι θα πείτε στο προσωπικό σας μετά από όσα έχει τραβήξει φέτος, ότι θα μειώσετε τους μισθούς;»

Η ΠΟΕΕΤ ζητάει από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού να πάρει θέση, ενώ το ίδιο επιθυμεί να πράξει και ο ΣΕΤΕ, για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι θέσεις των υπολοίπων ενδιαφερομένων