Ολιβιέ Βερά (υπουργός υγείας Γαλλίας): Υπόθεση εργασίας μεν αλλά “υπαρκτός κίνδυνος” πανδημίας δε

epa08224072 French Health and Solidarity Minister Olivier Veran speaks during the first presentation of the pension reform at the French National Assembly in Paris, France, 07 January 2020. EPA/JULIEN DE ROSA

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες για να μην επέλθει ανεπανόρθωτο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία, ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε πως ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πανδημία από τον νέο κοροναϊό είναι «υπαρκτός».
“Πρόκειται και για υπόθεση εργασίας και για υπαρκτό κίνδυνο”, δήλωσε ο Βεράν στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να μετατραπεί σε πανδημία το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού. Η Γαλλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανότητες και το σύστημά της υγείας είναι επαρκώς δυνατό και καλά εξοπλισμένο, πρόσθεσε.

Τέσσερις ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 παραμένουν στο νοσοκομείο στη Γαλλία, διευκρίνισε επίσης. Ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος πέθανε από τον νέο κοροναϊό την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα ανήλθε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, σε 1.868.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πανδημία συνιστά η παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας.

Χθες, Δευτέρα, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ δρ. Μάικ Ράιαν απάντησε στην ερώτηση για το αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού συνιστά πανδημία: “Το πραγματικό ζήτημα είναι αν βλέπουμε σημαντική μετάδοση σε κοινότητες εκτός της Κίνας και προς το παρόν δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο”.