ΟΟΣΑ: Μείωση 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο στις εταιρείες του ίντερνετ

Η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να χάσει περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ της εάν οι διεθνείς συνομιλίες για τον επανακαθορισμό των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων καταρρεύσουν και πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, ανέφερε ο ΟΟΣΑ την Δευτέρα, δεδομένου ότι οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στα μέσα του 2021.

Σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν την Παρασκευή να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τον δισταγμό των ΗΠΑ να μην ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έτσι ώστε να καθοριστούν οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή τη χώνη του φόρου, δήλωσε ο αρμόδιος για τον συγκεκριμένο φόρο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ, Pascal Saint-Amans.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, κάποιες χώρες σχεδιάζουν να επιβάλλουν τους δικούς τους φόρους. Σε αυτό το σενάριο ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ  θα υποχωρήσει κατά 1%.

Αντίστροφα, οι νέοι κανόνες για την ψηφιακή φορολογία και ένας προτεινόμενος παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα αυξήσουν τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων παγκοσμίως κατά 1,9% σε 3,2%, ή κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σε 100 δισ. δολάρια αν υπολογιστεί και ένας υφιστάμενος ελάχιστος φόρος στις ΗΠΑ για τα κέρδη που πραγματοποιούν οι εταιρείες στο εξωτερικό, που ανέρχεται στο 4% φόρου εισοδήματος των εταιρειών παγκοσμίως αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι δημόσιες πιέσεις αυξάνονται σε μεγάλες, κερδοφόρες πολυεθνικές για να πληρώσουν το μερίδιό τους σύμφωνα με τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες μετά και τις πιέσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί δέχτηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στόχος είναι να τροποποιηθούν οι φορολογικοί κανόνες στο ψηφιακό εμπόριο και να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους οι μεγάλες διαδικτυακές επιχειρήσεις όπως είναι μεταξύ άλλων η Google, η Facebook και η Amazon, οι οποίες διακρατούν τα κέρδη που πραγματοποιούν σε διάφορες χώρες, σε χώρες με χαμηλούς φόρους όπως είναι η Ιρλανδία.