Ουκρανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός Οντσαρούκ

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Οντσαρούκ υπέβαλε σήμερα επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο μιας ηχογραφημένης συνομιλίας στην οποία ο άνδρας με τον οποίο συναντάται επικρίνει τον πρόεδρο.

Ο Ζελένκσι επεσήμανε ότι θα εξετάσει την επιστολή του Οντσαρούκ.

Οι εικασίες για το μέλλον του Οντσαρούκ είχαν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα αφού αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η συνομιλία ενός άνδρα, ο οποίος καταγγέλλει την απουσία γνώσεων του Ζελένσκι σε οικονομικά θέματα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Ο Οντσαρούκ κατήγγειλε σήμερα ότι η ηχογράφηση είναι αλλοιωμένη και ότι αποτελείται από διάφορα αποσπάσματα δηλώσεών του στη διάρκεια κυβερνητικών συναντήσεων.

«Το περιεχόμενό της είναι αλλοιωμένο προκειμένου να δίνει την εντύπωση ότι η ομάδα μου κι εγώ δεν σεβόμαστε τον πρόεδρο, που είναι ο πολιτικός μας ηγέτης», τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ανέλαβα τη θέση αυτή για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για εμένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας», πρόσθεσε ο Οντσαρούκ.

«Ωστόσο, προκειμένου να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου προς τον πρόεδρο, του υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου», πρόσθεσε.

Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει. «Ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει το αίτημα», πρόσθετε η ανακοίνωση, στην οποία διευκρινιζόταν ότι ο Ζελένσκι θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του.

Πάντως ο Οντσαρούκ τόνισε ότι οι πολίτες «δεν θα πρέπει να σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα».

Δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters απάντησε: «Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αν με αυτό τον τρόπο ελέγχει την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι στο πρόσωπό του.

Ο Οντσαρούκ διορίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο στη θέση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο, αφού το κόμμα του Ζελένσκι κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές.

Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για ένα δάνειο το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Εξάλλου σήμερα ο Οντσαρούκ εμφανίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και επανέλαβε ότι σέβεται τον πρόεδρο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ενωμένη απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις και τη χειραγώγηση.