Παγιώνεται το θετικό κλίμα για τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη σύνοδο κορυφής

Κατά περίπου 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων μετά τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση της απόδοσης των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων, φτάνοντας τις 18 μονάδες βάσης.

Ακόμη και οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και τις τιμές των μετοχών παγκοσμίως, δεν ήταν ικανές να πλήξουν ουσιαστικά τις αγορές ομολόγων της νότιας Ευρώπης, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, προσθέτοντας ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κινείτο σήμερα περί το 1,05%, κοντά στο χθεσινό χαμηλό επίπεδο 4,5 μηνών (1,04%).Σύμφωνα με το investing.com, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσε σήμερα κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,066%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχωρούσε οριακά στο -0,49%.

Επιπλέον, η επιθετική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από τον κορονοϊό ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα για τα στοιχεία ενεργητικού της περιοχής, με την ισοτιμία του ευρώ να κινείται σε υψηλά επίπεδα 21 μηνών. Το περιβάλλον αυτό ενθαρρύνει το λεγόμενο carry trade από τους επενδυτές, δηλαδή τον δανεισμό τους με χαμηλά επιτόκια και την τοποθέτηση των χρημάτων από τα δάνεια σε στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα ιταλικά ομόλογα.