Παγώνη: Μόνοι μας Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Ξεχάστε τα ρεβεγιόν

Σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας». Και πρόσθεσε: «Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα κρουσμάτων, αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα».

Αφού προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές, η κ. Παγώνη σχολίασε ότι τα 1.000 με 2.000 κρούσματα ημερησίως είναι απίθανο σενάριο, για να συμπληρώσει: «Εάν όντως ισχύσουν (τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα». «Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά. Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι», είπε.

Η κ. Παγώνη παρατήγρησε ότι «αν δεν φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη». «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα», τόνισε κατόπιν.

Στη συνέχεια προχώρησε στην υπενθύμιση ότι το χειμώνα «ξεκινάνε οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις». «Τα συμπτώματα γρίπης – COVID είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στον COVID αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».

«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί», πρόσθεσε.