Περιορισμένη η αγοραστική κίνηση σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Ανησυχούν οι φορείς, συμφωνούν με τα μέτρα

Αραιές είναι οι μετακινήσεις από το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα εμπορικά καταστήματα, μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο στους δρόμους όσο και εντός των μαγαζιών, με τους φορείς της αγοράς να μην κρύβουν την ανησυχία τους, προσθέτοντας ωστόσο πως τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Τα μέτρα είναι σωστά, όμως οι επαγγελματίες είμαστε σε πολύ χάλια κατάσταση. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Όλοι οι επαγγελματίες έχουμε τεράστιες απώλειες, ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας πως τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει πως «στην αγορά υπάρχει το απόλυτο τέλμα» και θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να τακτοποιήσουν οφειλές προς το δημόσιο και κινδυνεύουν λόγω αδυναμίας πληρωμής να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί.

«Το 2019 έκλεισε για τα εμπορικά καταστήματα με μείωση του τζίρου -17,56%. Τελείωσαν τον Φεβρουάριο οι εκπτώσεις και το αποτέλεσμα ήταν πάλι αρνητικό. Τώρα ήρθε ο κοροναϊός που ήταν ταφόπλακα. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα», πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης αναφορικά με τα προβλήματα των εμπόρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος μετέφερε την εικόνα που επικρατεί από το πρωί στην πόλη κάνοντας λόγο για «άδειους δρόμους και πεζοδρόμια από κόσμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος ούτε στα τραπεζάκια έξω από καταστήματα, ενώ οι ηλικιωμένοι φοβούνται περισσότερο και αποφεύγουν τις μετακινήσεις».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Αθήνα, όπου οι μετακινήσεις στο κέντρο είναι περιορισμένες. Ωστόσο, εκτός κέντρου, βλέπει κανείς αυξημένη κίνηση γύρω σε καφετέριες και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετς.