Στα μέτρα που η κυβέρνηση λαμβάνει για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και στα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου 2020.
Ο κ. Πέτσας μεταξύ άλλων θυμήθηκε και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δήλωσε ότι και αυτά θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης, όπως οι εταιρείες που πλήττονται, «γιατί αυτή την στιγμή τα χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση». Να θυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την επιδότηση συγκεκριμένων εφημερίδων, πολιτική που υιοθέτηση η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά κατά την απόφαση της διανομής του ποσού έγιναν ευτράπελα από τον κ. Πέτσα με αποτέλεσμα να ματαιώσει τη δική του απόφαση οικονομικής ενίσχυσης, λέγοντας ότι θα ξανασχεδιαστεί μετά από συνεννόηση με τους φορείς του κλάδου και θα δοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020, κάτι βέβαια που δεν έχει συμβεί. Με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό θυμήθηκε ότι εκκρεμεί και η οικονομική ενίσχυση του τύπου.
Για τη λήψη νέων μέτρων
Είναι ξεκάθαρο ότι πηγαίνουμε να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα αυστηροποίησης των μέτρων. Ο Πρωθυπουργός σήμερα στο διάγγελμά του ήταν σαφής: Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε κατ’ αρχάς την διασπορά του ιού. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και γι’ αυτό κλείνουμε συνεχώς τομείς της δραστηριότητας της οικονομίας, ενώ κλείνουμε και την πρόσβαση προς τη χώρα μας από υπηκόους τρίτων χωρών εκτός από πολύ εξειδικευμένες περιπτώσεις. Σιγά-σιγά -αν χρειαστεί- θα κάνουμε κι άλλους περιορισμούς, πάντα σε συντονισμό με την Ε.Ε.
Πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της διασποράς. Έχουμε να διαχειριστούμε ένα σύστημα υγείας που δεν μπορεί να μας δεχθεί όλους μαζί αν νοσήσουμε απότομα, γι’ αυτό και πρέπει να επεκτείνουμε τη διασπορά του ιού σε βάθος χρόνου. Για να γίνει αυτό πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.
Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο και τον ελλιμενισμό πλοίων, κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων από χώρες όπως την Ιταλία και θα συνεχίσουμε να αυστηροποιούμε το πλαίσιο αυτό. Κάνουμε ότι χρειάζεται, προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοιου είδους μετακινήσεις. Είναι ξεκάθαρο στους Έλληνες πολίτες, ότι αυτή η Κυβέρνηση παίρνει όποιο μέτρο χρειαστεί, νωρίτερα από όταν χρειαστεί. Πολλές φορές κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και των Μέσων Ενημέρωσης
Είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε αυτό που είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός ότι δηλαδή εμείς είμαστε σαφέστατα υπέρ της άποψης πρώτα η Δημόσια Υγεία. Και γι’ αυτό οποιοδήποτε οικονομικό κόστος το αναλαμβάνουμε. Αναφέρθηκε, επίσης στο πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, περίπου 2 δις ευρώ, που θα μπορέσει να δώσει μία πρώτη ανακούφιση. Αλλά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό, γιατί έχουμε και άλλα μέτρα τα οποία θα ξεδιπλωθούν. Ειδικά για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις Τύπου θα εφαρμοστούν ακριβώς τα ίδια ευεργετήματα, τα οποία θα ισχύσουν για τις εταιρείες, οι οποίες θα κλείσουν. Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης δεν μπορεί να κλείσουν. Αυτή την στιγμή τα χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να προσφέρουν έγκυρη ενημέρωση. Σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και με την Προεδρία της Κυβέρνησης τα Μέσα Ενημέρωσης θα έχουν τα ίδια ευεργετήματα που θα έχουν και οι τομείς της οικονομίας που κλείνουν με διοικητική απόφαση.
Επίσης για όσους έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους θα υπάρξει στήριξη από την Κυβέρνηση. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Είναι προτιμότερο να λάβουμε μέτρα στήριξης τώρα -ήταν σαφής ο Πρωθυπουργός στο σημερινό του διάγγελμα- παρά να υπάρξει αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις και σε λουκέτα. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση να μην υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα. Αν υπάρξουν απολύσεις και λουκέτα, δεν θα ξανανοίξει ο επιχειρηματίας την επιχείρηση του μετά από 3 ή 4 μήνες, θα περιμένει αρκετούς μήνες. Έτσι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Κράτος θα έχει λιγότερα έσοδα και περισσότερες δαπάνες -για παράδειγμα επιδόματα ανεργίας- ενώ θα υπάρχει και σοβαρή διαταραχή στην παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας μας, η οποία θα μας πάει πολύ πίσω. Δεν το θέλουμε αυτό. Γι’ αυτό προκαταβολικά σπεύδουμε και λέμε: Θα στηρίξουμε την οικονομία όσο χρειαστεί, με ότι μέτρο χρειαστεί.
Για την Εκκλησία
Στο θέμα της Εκκλησίας ήταν σαφής ο Πρωθυπουργός στο πρώτο του διάγγελμα. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε πολλές φορές για να καταλήξει σε κάτι το οποίο ήταν πολύ θετικό εκτός από ένα θολό σημείο που αφορούσε τη Λειτουργία τις Κυριακές το πρωί. Γι’ αυτό επανήλθε χθες ο Πρωθυπουργός και είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται -όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά για κανένα δόγμα- ανοιχτή Θεία Λειτουργία στο κοινό, για να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό.