Πέτσας: Προσπάθεια συμμετοχής της χώρας στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς από δημοσιογράφο στη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, γιατί η Ελλάδα απουσιάζει τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, απάντησε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο Πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικων. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «κάνουμε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επαναλαμβάνω ότι η πολιτική λύση στη Λιβύη, είναι αυτή η οποία προκρίνει και η ΕΕ και εμείς και δεν θέλουμε την στρατιωτική λύση. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για την εξασφάλιση της ειρήνης και για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Στην Αθήνα, πάντως, θεωρούν ότι είναι προτιμότερο η λύση στο ζήτημα της Λιβύης να δοθεί στο Βερολίνο και όχι στη Μόσχα, καθώς πιστεύουν ότι η όποια λύση θα είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση όπως και η ρωσική ανέλαβαν πρωτοβουλία για την διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη, που περιλαμβάνει τόσο το εσωτερικό τους πρόβλημα όσο και την παράνομη συμφωνία Λιβύης Τουρκίας, που θίγει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Όμως η πρωτοβουλία της ρωσικής Κυβέρνησης δεν είχε αποτέλεσμα και οι ελπίδες τώρα μετατίθενται για τη συνάντηση του Βερολίνου, η οποία εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2020. «Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κλήθηκε από τους οικοδεσπότες αρχηγούς στις δύο παραάνω συναντήσεις, με αποτέλεσμα τώρα η ελληνική κυβέρνηση να αναζητά τρόπο παρουσίας στη συνάντηση του Βερολίνου.