Στις αρχές της νέας χρονιάς θεωρείται πιθανότερο ότι θα επιλεγεί ο διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρεττανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος μετά την συντριπτική ήττα την οποία υπέστη, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1935 και χάνοντας 59 έδρες από τις εκλογές του 2017.
Αμέσως μετά το οδυνηρό για εκείνον αποτέλεσμα, απηύθυνε έκκληση για μία περίοδο περισυλλογής στο κόμμα μέχρι τα όργανα να αποφασίσουν ποια διαδικασία θα ακολουθήσουν για την εκλογή του διαδόχου του. Τα δύο ονόματα που ακούγονται περισσότερο για την ηγεσία των Εργατικών είναι του σερ Κιρ Στάρμερ και της Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι.
Ο πρώτος είναι ο σκιώδης υπουργός για το Brexit και θεωρείται το φαβορί για διάδοχος του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο 57χρονος remainer σερ Στάρμερ, πατέρας δυο παιδιών, δελφίνος, είναι το αγαπημένο όνομα των στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες δίνουν 33,3% πιθανότητες να κερδίσει. Βασικό του μειονέκτημα είναι πως δεν έχει καλή επαφή με τα εργατικά στρώματα. Το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας πάντως ήταν εντυπωσιακό: πριν από 20 χρόνια, ως νεαρός δικηγόρος βοήθησε δύο φτωχούς οικολόγους ακτιβιστές να νικήσουν την McDonald’s Corp., όταν αυτή τους μήνυσε για δυσφήμηση. Η δικαστική τους νίκη ανάγκασε την κυβέρνηση τότε να αναθεωρήσει τους νόμους για τη δυσφήμιση, συσχετίζοντας τα με τα οικονομικά εισοδήματα του καθένα.
Η 40χρονη Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι είναι θερμή υποστηρίκτρια του Τζέρεμι Κόρμπιν και το γεγονός ότι είναι νέα θεωρείται πλεονέκτημα για να προσελκύσει τους νεότερους ψηφοφόρους. Αν το κόμμα παραμείνει στα αριστερά και στην γραμμή Κόρμπιν, τότε είναι πιθανόν τα μέλη να την προτιμήσουν.
Πέρα από τα δύο αυτά στελέχη του Εργατικού Κόμματος, ακούγονται όμως και άλλα ονόματα. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, που τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η Θόρνμπερι πίεζε τους Εργατικούς για να γίνει και δεύτερο δημοψήφισμα.
Η 39χρονη επικεφαλής του κόμματος για θέματα εκπαίδευσης, ‘Αντζελα Ράινερ, θα ήταν επίσης, σύμφωνα με πολλούς μια καλή επιλογή. Πρόκειται για την κόρη μιας γυναίκας με διπολική διαταραχή, η οποία έμεινε έγκυος στα 16 της και αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο. Μιλάει συχνά για το πρόγραμμα «Sure Start» του Τόνι Μπλερ το οποίο τη βοήθησε να συνεχίσει τις σπουδές της και -όπως λέει- να κερδίσει πίσω τη ζωή της.
Η 38χρονη βουλευτής Τζές Φίλιπς έγινε γνωστή το 2015, όταν είπε ότι «θα μαχαίρωνε τον Κόρμπιν μπροστά του και όχι πισώπλατα αν οδηγούσε το κόμμα στην ήττα. Έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να αναμετρηθεί σε οποιαδήποτε μάχη. Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα είχε δηλώσει στους «The Times» πως θα μπορούσε να γίνει άνετα πρωθυπουργός.
Ο Τζον Μακ Ντόνελ, ο 68χρονος ριζοσπάστης σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, που αποκαλούν “τροτσκιστή με κοστούμι τραπεζίτη” και είναι υπέρ της αύξησης της φορολόγησης των επιχειρήσεων και υπέρ της επιβολής φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ο Μακ Ντόνελ μιλώντας για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει μια κυβέρνηση των Εργατικών τις πρώτες 100 ημέρες που θα ασκήσει την εξουσία, είχε υποστηρίξει την εθνικοποίηση των τραπεζών και την άσκηση άμεσου ελέγχου από την κυβέρνηση ώστε να τις εξαναγκάσει «να χορηγούν δάνεια και να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον λαό». Ο Μακ Ντόνελ δεν κρύβει τις ηγετικές του φιλοδοξίες και παρότι δηλώνει μαρξιστής, τον θεωρούν ρεαλιστή πολιτικό, αφού τη μία μέρα μπορεί να μιλά για την ανατροπή του καπιταλισμού και την άλλη να πίνει τσάι με τους τραπεζίτες της Goldman Sachs. Αυτός είναι και ο λόγος που του ασκείται κριτική πως προτιμά την εξουσία από τις αρχές του.
Ο Σαδίκ Καν, ο 49χρονος δήμαρχος του Λονδίνου είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Εργατικών, λόγω του αξιώματος του και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Γκόρντον Μπράουν και τον Εντ Μίλιμπαντ. Ο Καν συγκρούστηκε με τον Κόρμπιν, τόσο για την στάση του απέναντι στο Brexit, όσο και την προεκλογική στρατηγική. Το πρόβλημα για τον Καν είναι πως δεν είναι βουλευτής. Υπάρχουν αρκετοί όμως στην Μεγάλη Βρετανία που τον θεωρούν ιδανικό για ηγέτη του Εργατικού κόμματος. Βέβαια αυτοί ξεχνούν το βασικό μάθημα των πρόσφατων εκλογών, αλλά και του δημοψηφίσματος, ότι το Λονδίνο δεν είναι η Μεγάλη Βρετανία και αυτό φάνηκε από το πόσο διαφορετικά ψήφισαν.
Κάποιοι τέλος μιλάνε και για την Υβέτ Κούπερ, σε περίπτωση που αλλάξει η πολιτική γραμμή και μετακινηθεί από τα αριστερά που είναι τώρα, προς το κέντρο και τις θέσεις του Τόνι Μπλερ. Η 50χρονη γυναίκα, βουλευτής των Εργατικών και πρώην υποψήφια την αρχηγία σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Αν ωστόσο αποφασιστεί στροφή προς το κέντρο και τον μπλερισμό, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλα πρόσωπα.