
Το πολυαναμενόμενο εμπορικό σήμα για τα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική Μακεδονία παρουσίασε σήμερα ο Σύνδεσμος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το εμπορικό σήμα ή καλύτερα σήματα είναι και η συνεισφορά του Πρωθυπουργού στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία το κόμμα του δεν ψήφισε αλλά τηρεί με συνέπεια.
Το σήμα που θα συνοδεύει τα προϊόντα έχει στο κέντρο ένα κεφαλαίο «Μ» και η λέξη Macedonia αναγράφεται με «c» και όχι με «k». Τo «GREAT» χρησιμοποιείται για να παραπέμπει στο όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Alexander the Great, συνδέοντας το Μacedonia με την ελληνική παράδοση και ιστορία. Τα γράμματα GR είναι αποτυπωμένα με έντονη γραφή (bold) και παραπέμπει στα αρχικά της χώρας ενώ στην ταυτότητα της χώρας παραπέμπουν και τα χρώματα, το άσπρο και το μπλε. Το σήμα έχει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές προκειμένου να προσαρμόζεται στο φαγητό, το κρασί, τις υπηρεσίες τεχνολογίας αλλά και τον χώρο της περιοχής.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναλαμβάνει πρωτοβουλία για κατοχύρωση συλλογικού σήματος ΕΕ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στις τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας: Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Δυτικής Μακεδονίας.
«Η επιλογή και η σχεδίαση έγινε με ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της με σκοπό το σήμα να αποτελέσει ομπρέλα προστασίας για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα», τόνισε. Οπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλο στις 13 Δεκεμβρίου 2019 και σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα παρουσιαστούν οι ιδιαιτερότητες του σήματος και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
«C» και όχι «Κ»

Ο Ευστράτιος Τσαχπίνης της εταιρείας FOTONE που επιμελήθηκε το σήμα ανέφερε αυτό που είχε διαρρεύσει στον τύπο, ότι προτιμήθηκε στη Macedonia το «c» και όχι το «k», διότι διαπιστώθηκε ότι οι αντίστοιχες εμφανίσεις στο διαδίκτυο με το «c» είναι 400 εκατομύρια ενώ με «k» είναι 13,5 εκατομμύρια και ότι πολλές ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν το c «καθώς είναι παγκοσμίως αποδεκτό».
Διευκρινίστηκε ότι το συλλογικό σήμα δεν μπορεί να φέρει σημαίες ή εθνικά σύμβολα και για αυτό δεν υπάρχει πουθενά το εθνόσημο και ότι βασίστηκε σε αυτό που είχε παρουσιάσει ως πρόταση ο ΣΕΒΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος στις 22 Οκτωβρίου 2019. Τις τελευταίες 20 ημέρες το σήμα έλαβε την τελική του μορφή, στην οποία ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών.
ΣΕΒΕ: Θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς
Τη σιγουριά ότι το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (MACEDONIA THE GREAT), που παρουσιάστηκε σήμερα για πρώτη φορά δημοσίως από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο, θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας και θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση του μετά την τελετή παρουσίασης του σήματος, λέγοντας πως έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα που παραπέμπει στο ένδοξο και χαράσσει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον.
Σημείωσε πως ο ίδιος είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να κατοχυρώσουν μια ενιαία συλλογική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και είπε ότι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε και θα κατατεθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο επιτυγχάνει αυτό το σκοπό.
Μητσοτάκης: Ενιαία συλλογική ταυτότητα
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους φορείς που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του σήματος και ευχήθηκε να είναι «τυχερό και καλοτάξιδο». «Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα το καινούριο συλλογικό σήμα το οποίο θα συνοδεύει από εδώ και στο εξής τα μακεδονικά προϊόντα και τις μακεδονικές υπηρεσίες σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη του κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είχα δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, ώστε να κατοχυρώσουμε μία ενιαία συλλογική ταυτότητα η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη μακεδονική γη. Και πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμα παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο και άμεσα θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Γραφείο επιτυγχάνει αυτό το σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας, καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας, αλλά, ταυτόχρονα, χαράσσει και με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για αυτό το σήμα. Εύχομαι να είναι τυχερό και καλοτάξιδο».
Το σήμα θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.