Πως χάκαραν το Twitter με λεία 118.000 δολαρίων

Η αμερικανική εταιρεία Twitter INC, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χάκερ στόχευσαν τους υπαλλήλους της, και απέκτησαν πρόσβαση σε “εσωτερικά συστήματα και εργαλεία” που οδήγησαν σε δημοσια έκθεση ορισμένων από τους πιο δημοφιλείς λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο.

Η εταιρεία είπε ότι μια έγινε μια «συντονισμένη επίθεση» με στόχευση μερικούς από τους υπαλλήλους της αλλά αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά από το μέσο ενημέρωσης Motherboard (ανήκει στον όμιλο Vice.com και εξειδικεύεται σε ειδήσεις τεχνολογικού περιεχομένου), ισχυρίζεται ότι η εισβολή διενεργήθηκε εν γνώσει ενός εργαζομένου της. Ερωτηθείς για την ιστορία, που δημοσίευσε η Motherboard, εκπρόσωπος του Twitter είπε στο Business Insider ότι η έρευνα της εταιρείας συνεχίζεται και ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε σύντομα.

Η επίθεση ξεκίνησε την Τετάρτη σε αρκετούς λογαριασμούς διασημοτήτων, από τον Joe Biden έως την Kim Kardashian, δημοσιεύοντας links που οδηγούσαν σε έναν λογαριασμό Bitcoin. Σε αυτό τον λογαριασμό ζητήθηκε από τους χρήστες να στέλνουν χρήματα στον λογαριασμό υποσχόμενοι ότι θα λάβουν διπλάσιο ποσό πίσω. Οι δράστες ισχυρίζονται ότι πήραν περισσότερα από 118.000 $.

Η όλη ενέργεια δείχνει ότι οι υπάλληλοι του Twitter έχουν αρκετό «έλεγχο» στους λογαριασμούς των χρηστών, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Τα εσωτερικά εργαλεία που εκμεταλλεύτηκαν οι χάκερς επιτρέπουν στους υπαλλήλους να αναστείλουν τους λογαριασμούς και να επαναφέρουν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σχετίζονται με αυτούς.

Η εταιρεία προσπάθησε να δικαιολογηθεί εσωτερικά στους εργαζομένους της δηλώνοντας πως “έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα για να περιορίσουμε την πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα και εργαλεία, ενώ η έρευνά μας βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Το 2017, ένας ειδικός που συνεργάστηκε με το τμήμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter κατάφερε να κλείσει τον λογαριασμό του προέδρου Donald Trump για 11 λεπτά ενώ το 2019, δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter κατηγορήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατασκοπεία υπέρ της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την ανάκτηση προσωπικών πληροφοριών από λογαριασμούς.

Το FBI ανέλαβε την έρευνα για το χακάρισμα στο Τwitter