Πόσο έχει κοντύνει η Τράπεζα Πειραιώς

Οι χρηματιστηριακές αξίες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις 5 Νοεμβρίου 2019.

 

Προχθές ένας εργαζόμενος μιας συστημικής τράπεζας, δηλαδή μίας εκ των τεσσάρων που ελέγχονται απευθείας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (SSM), προσπαθούσε να πείσει έναν πελάτη για την ισχυρή θέση της τράπεζας όπου εργάζεται. Ο εργαζόμενος για να πείσει τον πελάτη είπε ότι «η Τράπεζά μας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα», δίχως να προσδιορίσει τους όρους ισχύος της τράπεζας. Εννοούσε την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό μπορει να ίσχυε παλαιότερα, όμως σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Κοιτάζοντας τις χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών, που αντανακλούν τα οικονομικά δεδομένα τους και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τους, θα διαπιστώσει κάποιος πόσο αυτή η τράπεζα έχει «κοντύνει». Η αξία της είναι μόλις 1,3 δισ. ευρώ και είναι η μικρότερη όλων μεταξύ των τεσσάρων συστημικών. Το 1,3 δισ. ευρώ είναι το μισό της αξίας της τρίτης μεγαλύτερης σε όρους χρηματιστηριακής αξίας τράπεζας (της Εθνικής). Οι λόγοι; Η διοίκηση Μεγάλου είναι υπεύθυνη, η οποία έχει αναλάβει από το 2017 και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα κόκκινα δάνεια σε σχέση με τα έσοδα και να ελέγξει το λειτουργικό κόστος από την ενοποίηση πολλών διαφορετικών τραπεζών. Ενδεικτικό είναι ότι η σχέση κόστους προς έσοδα παραμένει από τις μεγαλύτερες μεταξύ των τραπεζών (53%).

Η αξία της τράπεζας ενσωματώνει και την συμφωνία με την Intrum για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που προς το παρόν δεν δημιούργησε προσδοκίες. Μπορεί η διοίκηση να αισθάνθηκε ανακούφιση με τη συμφωνία και να την διαφήμισε γιατί αν δεν γινόταν η τράπεζα χρειαζόταν επειγόντως νέα κεφάλαια, αλλά δεν έκανε τη διαφορά. Τουλάχιστον προς το παρόν. Να σημειώσουμε ότι από εδώ και στο εξής, η Τράπεζα θα είναι αυτή που θα δίνει λεφτά στην Intrum όσο η τελευταία επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς είναι και η μόνη με την μεγαλύτερη απόκλιση που έχουν οι τιμές όλων των τραπεζών σε σχέση με τις τιμές που έγιναν τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου στο τέλος του 2015. Η αύξηση είχε γίνει με τιμή μετοχής (προσαρμοσμένη) 6 ευρώ και η τρέχουσα τιμή της μετοχής της βρίσκεται στα 3 ευρώ (κλείσιμο).

Eurobank: 1η 

Η μεγαλύτερη σε όρους χρηματιστηριακή αξία είναι η Eurobank, η οποία έκανε άλμα και ξεπέρασε τον ανταγωνισμό με την συγχώνευση που έκανε με την Grivalia. Τότε, ορισμένοι αναλυτές πίστευαν ότι η τιμή της μετοχής θα υποχωρήσει – όπως έγινε βραχυπρόθεσμα λόγω της αντιστοίχισης περισσότερων μετοχών στα οικονομικά δεδομένα των συγχονευόμενων εταιρειών- όμως ανέκαμψε λόγω της διαμόρφωσης θετικών προοπτικών, καλύτερης διαχείρισης του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελέγχου του κόστους (48,5% o δείκτης κόστος προς έσοδα). Είναι η τράπεζα, η οποία έχει θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους σε ότι αφορά τον απόλυτο μέγεθος των κόκκινων δανεών να μειωθούν στα μόλις 3,5 δισ. ευρώ το 2021 (από 16,7 δισ. ευρώ στο τέλοςο του 2018).

Σχεδόν μαζι Alpha – Εθνική Τράπεζα 

Στη δεύτερη θέση είναι η Alpha Bank με χρηματιστηριακή αξία 2,8 δισ. ευρώ. Η τράπεζα αποδίδει το τρέχον έτος (2019) καλά σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας και η καλή αυτή επίδοση φαίνεται στην πορεία της μετοχής. Η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 59 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του έτους και συνολικά 87 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο του 2019. H καλύτερη πορεία συνδυάστηκε και με την αλλαγή στην κορυφή της διοίκησης και την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου από τον Βασίλη Ψάλτη.

Στην τρίτη θέση είναι η Εθνική Τράπεζα και αυτό προκαλεί μεγάλη απογοήτευση με χρηματιστηριακή αξία 2,7 δισ. ευρώ. Όμως, έχει το μεγαλύτερο δείκτη κόστους προς έσοδα (57%) ενώ πέρασε από διοικητικές περιπέτειες (μέχρι πρόσφατα είχε ανοικτά μέτωπα γι΄αυτό το θέμα και με το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας-ΤΧΣ). Αυτό είναι και μία πρόκληση για τη διοίκηση του Παύλου Μυλωνά, που ανέλαβε στα μέσα του 2018 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ούτε η αποφασιστικότητα ούτε η αποτελεσματικότητά της.